Adresseavisen mener

Stor stas for Avant Garden på veien mot Rosendal

Gjeve prisnominasjoner til Teaterhuset Avant Garden kommer ekstra godt med når teatret inntar nye lokaler i Østbyen.

Heder: Espen Klouman Høiner i «Vi, Folket» til to Hedda-nominasjoner for Teaterhuset Avant Garden bør være inspirerende når teatret snart nyåpner som Rosendal Teater, skriver Adresseavisen på lederplass.  Foto: Alette Schei Rørvik

Saken oppdateres.

Den store norske teaterprisen Heddaprisen kan også i år skilte med flere trønderske nominasjoner. Trøndelag Teater har gjennom mange år vist nasjonalt gjennomslag med en rekke nominasjoner og priser. Teatret i Prinsens gate har fått to nominasjoner også denne gang. Vel så oppsiktsvekkende og svært gledelig er det at Teaterhuset Avant Garden også har fått to nominasjoner i år. Det er en velfortjent og fin heder å ta med når teatret er på flyttefot og skal nyåpne i nytt hus, med nytt navn til høsten.

Det er ikke bare Trøndelag Teater som har fått Hedda-priser her i landsdelen. Cirka Teater har fått prisen flere ganger, og i 2013 fikk Teaterhuset Avant Garden ved sjefen Per Ananiassen pris som medprodusent for «Stalker» som årets forestilling. Nord-Trøndelag Teater ble nominert til Heddaprisen for første gang i 2015. Priser og nominasjoner i dette selskapet er en viktig anerkjennelse av teaterkunst på nasjonalt nivå på store og mindre scener rundt om i landet, også utenfor hovedstaden.

For Teaterhuset Avant Garden bør det være en spesiell oppmuntring og inspirasjon å få disse nominasjonene akkurat nå. Teatret er i en flytteprosess, mot storstilt åpning som Rosendal Teater i nyoppussede lokaler i ærverdige gamle Rosendal kino. At Avant Garden er nominert for beste scenetekst for Espen Klouman Høiners originaltekst «Vi, folket», og for scenografi/kostymer for samme forestilling, er særlig gledelig i en tid hvor ny norsk dramatikk ellers ofte preges av dramatiserte romaner.

I nytt hus med nytt navn vil det vi i dag kjenner som Teaterhuset Avant Garden få rom og mulighet til å spille såkalt alternativt teater for mange flere enn teatret har hatt mulighet til i lokalene i Folkets hus. Med to scener som begge vil ha plass til langt flere publikummere enn teateret har hatt plass til tidligere, er det grunn til å ha forventninger til teaterhusets nyetablering i Østbyen. De ble en av de lokale budsjettvinnerne på kulturfeltet i statsbudsjettet for 2019 med økt driftsstøtte og investeringsstøtte. At teatret alt hevder seg i toppen av norsk teaterkunst, bør være til inspirasjon for både teater og publikum når det snart nærmer seg åpning av byens nye teater- og kulturhus.

På forsiden nå