Adresseavisen mener

Kjøpesenter uten politisk styring

Historien om det nye kjøpesenteret på Lade er et skrekkeksempel på at politikerne ikke har god nok kontroll over byutviklingen.

Kommunen har gitt ny godkjenning for hangaren som blir nytt kjøpesenter på Lade. Denne bygningen reiser seg ved siden av selve hangaren.  Foto: Håvard Jensen

Saken oppdateres.

Selv om kjøpesenteret strider mot alle retningslinjer for god byutvikling i Trondheim, vil den første butikken åpne allerede i neste uke.

Det nye kjøpesenteret skal åpne i en rehabilitert flyhangar som tyskerne bygget under andre verdenskrig. Hangaren ligger i den sørøstre enden av Haakon VIIs gate, en strekning der det ofte er lange bilkøer og flere andre store kjøpesentre. Det er slett ikke behov for flere butikker der.

LES OGSÅ KOMMENTAREN: Byen tåler ikke flere kjøpesentre nå

Det verste er likevel at jo flere kjøpesentre som åpner utenfor sentrum, desto verre blir det å holde aktiviteten oppe i Midtbyen, der mange butikker har slitt i lang tid. Likevel står det nye kjøpesenteret ferdig og venter på at flere butikker flytter inn. Butikker for elektronikk og sportsutstyr og alle slags varer er blant leietakerne.

LES OGSÅ LEDEREN: Politikerne må si nei til enda et kjøpesenter

Det er vanskelig å forstå hvordan det kan ha skjedd, for reguleringsplanen sier at det kun skal foregå plasskrevende handel, som salg av landbruksmaskiner og trelast, i dette området.

Det var byggesakskontoret som i første omgang sa ja, uten noen politisk behandling av saken. Deretter startet en lang og innfløkt prosess. Saken havnet etter hvert i bygningsrådet. Etter debatten mellom ordfører Rita Ottervik og Høyres ordførerkandidat Ingrid Skjøtskift tidligere denne uka, er det verdt å merke seg hva som skjedde der.

Det var Høyre og Ap, som vanlig sammen med Frp, som sa ja til utbyggerens ønsker og ga dispensasjon fra reguleringsplanen. Men Fylkesmannen sa deretter nei til dispensasjon, før byggesakskontoret ga dispensasjon en gang til. 3. september skal saken opp i bygningsrådet igjen.

Det er vanskelig å henge med i svingene i denne historien. Én sak er likevel lett å forstå: Vi er i ferd med å få et kjøpesenter som er stikk i strid med den byutviklingen nesten alle partier ønsker. Ap og Høyre har gitt fra seg den politiske kontrollen. Er de i stand til å ta den tilbake?

På forsiden nå