Adresseavisen mener

Helt riktig å hente femåringen hjem

Selvfølgelig var det riktig å hente den syke femåringen og hans mor og søster hjem fra flyktningeleiren i Syria. Vi er glade for at femåringen nå vil få behandling.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) hadde ikke noe annet valg enn å hente hjem den syke femåringen og hans mor og søster.   Foto: Christine Schefte

Saken oppdateres.

Flere rapporter har gitt norske myndigheter god grunn til å regne med at han er svært syk. Det ble derfor umulig for regjeringen å gjøre noe annet enn å hente familien hjem. De kunne ikke risikere at barnet til en norsk statsborger skulle dø.

Vi mener i utgangspunktet at Norge ikke skal bruke ressurser på å hente hjem personer som har tilsluttet seg terrororganisasjoner i utlandet. Når et barns liv står i fare, oppstår det likevel menneskelige hensyn som veier tyngre.

I dette tilfellet var det spesielle forhold som gjorde at det ikke var mulig å hente femåringen hjem uten at også mor og søster ble med. Det betyr ikke at regjeringen har gjort det lettere for andre fremmedkrigere å vende tilbake til Norge. Mora til den syke femåringen er dessuten den eneste som har bedt om hjelp til å komme hjem.

Fremskrittspartiet tar skarp avstand fra regjeringens beslutning og har tatt dissens. De påstår at det er en trussel mot norsk sikkerhet å la barnas mor bli med sine barn hjem. Den holdningen viser en merkelig mistro til norske myndigheter.

LES OGSÅ KOMMENTAREN: Hent barna hjem

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har sagt at kvinnen kan bli pågrepet når hun kommer til Norge. De har allerede siktet henne for deltakelse i de to terrororganisasjonene Nusrafronten og IS.

Vi stoler på at PST og det norske rettsvesenet gjør det som er riktig i slike tilfeller. Og vi stoler fullt ut på at sikkerhetsmyndighetene har så god kontroll på denne ene kvinnen at hun ikke er noen fare for norsk sikkerhet.

I stedet for å vise tiltro til norske myndigheter, påstår utenrikspolitisk talsmann Jon Helgheim at Frp er det eneste partiet som setter sikkerheten til det norske folk i høysetet. Det er en oppsiktsvekkende anklage, ikke minst mot samarbeidspartiene.

Hva saken vil bety for Frp’s videre deltakelse i regjeringen, blir det opp til dem selv å avgjøre. Konflikten viser at i saker som dreier seg om innvandring og verdispørsmål er det stor avstand mellom Frp og de tre andre partiene.

På forsiden nå