Adresseavisen mener

Norge må hjelpe barn som lever under umenneskelige forhold

Norge skal på ingen måte åpne grensene. Asylpolitikken, som det er et stort politisk flertall for, må ligge fast. Men situasjonen i flyktningleirer som Moria i Hellas er helt spesiell. Derfor må vi ta imot noen barn derfra.

MYTILINI/MORIA, Lesvos, Hellas: Det er katastofale forhold i Moria-leiren på Lesvos. Katrin Glatz Brubakk jobber som psykolog for Leger uten grenser. Familie fra Afghanistan i teltet: barn 5, 4, 1 Nasanin, Arash (gutt), Jasmine, Samira og Saffir (mann). Foto: RICHARD SAGEN, Adresseavisen  Foto: Richard Sagen

Saken oppdateres.

Norge er, som de fleste andre land, rammet av krise. Men vi er fortsatt et av verdens rikeste land, og når det er fare for humanitære katastrofer i andre land, må vi hjelpe.

Situasjonen i Moria på Lesvos er fryktelig. Mange har engasjert seg for at Norge må bidra på en mer aktiv måte enn vi gjør i dag. For noen dager siden skrev 19 tidligere statsråder fra alle partier bortsett fra Frp under på et opprop om at Norge må ta imot barn og barnefamilier fra leiren. De viser til at blant annet Tyskland har vedtatt å hente flyktninger fra leiren og mener Norge må gjøre det samme. Flere andre EU-land vil også ta imot barn fra leiren.

LES OGSÅ: Den dagen smitten slår ned i Moria-leiren, er menneskene sjanseløse

Innvendingen er at vi bare kan hjelpe noen få og at mange har det vanskelig i mange land. Men det er bedre å hjelpe noen få enn ikke å hjelpe noen, og hvis Norge gjør som Tyskland, sender vi et viktig signal til andre land.

Det beste hadde vært om Europa førte en felles politikk for å hjelpe land som Hellas og flyktningene i den akutte situasjonen vi befinner oss i. Men land som Polen og Ungarn vil aldri følge Tysklands eksempel.

LES OGSÅ: Koronaepidemien kan true millioner av barn

Regjeringen ser ut til å være splittet i denne saken. KrF og mange i Venstre vil at Norge tar imot barn fra Moria, men Høyre sier nei. Også Arbeiderpartiet er splittet. Mange sentrale medlemmer i partiet er skuffet over at Ap i denne saken følger omtrent samme linje som Høyre og Frp. Vi er enige med de tre partiene i at Norge først og fremst skal ta imot kvoteflyktninger, men vi må også hjelpe til når katastrofer rammer. Det er overhodet ikke det samme som å åpne grensene.

LES OGSÅ: Landets første online-demonstrasjon

Norge har lange tradisjoner for å hjelpe mennesker i nød. Moria-leiren er bygget for 3000 personer, men det bor nå over 22 000 mennesker der. Det er fullt mulig for Norge å hjelpe noen av dem, uten at vi endrer asylpolitikken.

På forsiden nå