Adresseavisen mener

Endelig mer åpenhet i rådhuset

Endelig blir det åpenhet om budsjettarbeidet i Trondheim, slik det har vært i andre byer. Det burde skjedd for lenge siden.

Rådhuset - infomøte om korona og demonstrasjoner. Ordfører Rita Ottervik, kommunedirektør Morten Wolden, Torkel Rendal fra politiet og kommuneoverlege Tove Røsstad.  Foto: Håvard Jensen

Saken oppdateres.

To gledelige, enstemmige vedtak i formannskapet torsdag vil gjøre det mye lettere for byens innbyggere å følge med på hvilke vurderinger politikerne gjør når de syr sammen budsjettet for neste år.

Vedtakene betyr at folk skal kunne følge med på to viktige opplysninger på internett. Vi vil få vite hvilke spørsmål politikerne stiller til administrasjonen når de forbereder budsjettet – og hvilke svar de får. Slike svar danner mye av faktagrunnlaget som de politiske prioriteringene bygger på. Det er viktig at allmennheten har innsyn i dem. Mer åpenhet bør føre til en bedre debatt, noe som lenge har vært etterlyst, senest i Nidaros nylig.

I Trondheim har vi ikke fått kjennskap til administrasjonens svar til politikerne før budsjettene er blitt vedtatt, noe som er i strid med intensjonene i offentlighetsloven.

Om kort tid blir det en endring. Kommunens finansdirektør sa at informasjonen ganske enkelt kan legges ut på Google Sites. Dermed er det håp om at vi får tilgang til interessante opplysninger, for eksempel om skoleøkonomi, allerede før formannskapet diskuterer neste års budsjett tidlig i desember.

LES OGSÅ KRONIKKEN: Kontorene på rådhuset bør luftes ut

Debatten i forkant av vedtakene ble lang og tidvis amper. Høyre, som tok initiativet til å gi publikum innsyn i budsjettarbeidet, kom med skarp kritikk av den manglende åpenheten som lenge har preget Trondheims-politikken.

Kritikken rammet særlig Arbeiderpartiet, og med og grunn. Ordfører Rita Ottervik (Ap) sa til Nidaros tidligere denne uka at politikerne gjerne vil spørre administrasjonen om budsjettsaker uten at det umiddelbart blir omtalt i mediene. Hun var imot at spørsmål og svar åpent blir lagt ut på internett.

Torsdag inntok partiet likevel en annen holdning. Ingrid Skjøtskift (H) og Erling Moe (V) mente Ap måtte slepes i retning større åpenhet og hadde rett i det. Åpenheten som nå er vedtatt, burde blitt gjennomført for lenge siden.

På forsiden nå