Adresseavisen mener

Sykepleierne trenger mer enn applaus

Sykepleierne var en av yrkesgruppene hele Norge klappet for i vår, da koronakrisen var på sitt verste. Hyllesten har ikke gjort hverdagen enklere for dem.

Oslo 20200522. Intensivsykepleier Anne Brekke (t.v.) og medisinerstudent Aurora Refsum behandler en eldre kvinne med covid-19 symptomer på intensivavdelingen på Diakonhjemmet i Oslo. Foto: Heiko Junge / NTB  Foto: Heiko Junge

Saken oppdateres.

Statistisk sentralbyrå skriver i en rapport at Norge vil mangle 28 000 sykepleiere om 15 år. Rapporten er over et år gammel, så tallene kan se annerledes ut i dag. Flere søkte seg til sykepleierutdanningen i høst, og regjeringen har sørget for flere studieplasser. Men behovet for sykepleiere vil nok øke atskillig mer, blant annet fordi Norge får flere og flere eldre de neste årene. Derfor er det viktig at yrket er attraktivt.

LES OGSÅ: Mange sykehjem i Trondheim mangler sykepleiere

Dessverre får vi ofte høre historier som tyder på det motsatte. Oda Kringstad, sykepleier ved St. Olavs hospital, skrev denne uka en kronikk i VG med en alarmerende innledning: «En trailersjåfør får straff for å kjøre for mye og sove for lite. En sykepleier som står med andres liv mellom hendene blir pålagt å jobbe med søvnmangel.»

Kringstad forteller at én til to ganger i uka slutter hun på jobb klokka 22 og starter igjen klokken sju morgenen etter. Dermed rekker hun ikke å sove mer enn fem timer mellom hver økt. Hun er dessuten ung og har ikke barn. For barnefamilier og aleneforeldre må en slik vaktordning være enda verre.

Arbeidsmiljøloven har klare bestemmelser om at alle arbeidstakere skal ha et visst antall timer fri mellom hver vakt. Når det er snakk om sykepleiere, som hver dag må være godt opplagt og konsentrert, er det ekstra nedslående å høre at de ikke alltid får hvilt nok. Dette ser ut til å være et problem som har pågått i mange år ved flere norske sykehus, og ordet «rovdrift» ligger snublende nær.

Ledelsen ved St. Olav sier til NRK at de er opptatt av å overholde bestemmelsene om hviletid og at vaktplanene blir satt opp i samarbeid med ansatte og tillitsvalgte.

Alt tyder likevel på at mange sykepleiere får for lite hvile mellom enkelte vakter. Det må sykehusene rydde opp i, ikke minst i ei tid da koronapandemien fører til at arbeidsbelastningen blir ekstra stor.

På forsiden nå