Adresseavisen mener

En strålende nyhet for student- og kulturbyen

Nå er det i boks. Studentersamfundet får endelig sitt etterlengtede tilbygg. Det er en gledelig nyhet for hele Trondheim.

Studentersamfundet i Trondheim. (Foto: Leikny Havik Skjærseth)  Foto: Leikny Havik Skjærseth

Saken oppdateres.

Det runde huset ved Elgeseter bru har vært et kraftsentrum i Trondheim helt siden det ble bygget for over 90 år siden. Bygningen har vært åsted for intense, politiske debatter og har gitt oss en rekke store kulturopplevelser. Samfundet er dessuten en viktig årsak til at Trondheim er Norges beste studieby og har det beste studentmiljøet.

Men Samfundet er for lengst blitt for lite. Antallet studenter i byen er omtrent tidoblet siden huset ble bygget, og studentene har i mange tiår ønsket seg en utvidelse. De siste årene er arbeidet intensivert. Sammen med NTNU og Trondheim kommune sørget ildsjelene i huset for en rassikring i Nidelva, slik at det ble mulig å bygge på fengselstomta bak Samfundet. Deretter har de skapt forståelse i flere instanser for at et tilbygg vil bli verdifullt både for Trondheim og for NTNU og studentene.

LES OGSÅ: Vil ha hjelp til å finne navn på den nye parken

Trondheim kommune, Studentsamskipnaden og Velferdstinget er blant dem som har bevilget betydelige beløp til bygningen, som vil koste rundt 165 millioner kroner. Styret i NTNU, som også tidligere har bidratt til prosjektet, bevilget i forrige uke de 40 millionene som manglet. Dermed er prosjektet fullt finansiert, og spaden kan settes i jorda. Hvis alt går etter planen, kan tilbygget stå ferdig i 2023.

Prosjektet viser at det er mulig å oppnå store resultater når alle trekker i samme retning. Andre kulturbygg i Trondheim har forfalt i mange år, uten at vi har fått noen løsning. Situasjonen i Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum er kritisk, og Olavshallen håpet å få 40 millioner kroner i statsbudsjettet for neste år. Pengene kom aldri.

LES OGSÅ: Velferdstinget har nettopp bevilget 35 millioner

Tilbygget på 44 000 kvadratmeter vil romme begivenheter som vil gjøre Trondheim enda bedre som student- og kulturby. I forlengelsen av bygningen, lenger øst på fengselstomta, kan NTNU få arealer til sitt nye universitetsområde.

Det har lenge vært usikkert hvor NTNU vil bygge sin nye campus. Samfundets nye tilbygg er et argument for å bygge mot sentrum. Det gir tettere kontakt mellom byen og universitetet, noe som kan bli en berikelse for begge parter.


På forsiden nå