Adresseavisen mener

Vi trenger et skarpere oppgjør med terroren på Utøya

Vi skal snart markere at det er ti år siden terrorangrepene mot regjeringskvartalet og Utøya. Da må det politiske Norge ta et skarpt oppgjør med høyreekstremismen som førte til tragedien.

Trondheim 8. desember 2020 Sofie Røsten Løvdahl, overlevende fra Utøya,  vil at barn skal lære av hendelsen 22. juli 2011.  Foto: Morten Antonsen

Saken oppdateres.

«Har vi glemt 22. juli», spør Sofie Rosten Løvdahl (bildet) i et leserinnlegg i Adresseavisen. Hun opplevde terroren på Utøya og er nå bystyremedlem for Arbeiderpartiet i Trondheim. Vi håper svaret på spørsmålet hennes er nei. Vi har ikke glemt den verste voldshendelsen i Norge etter andre verdenskrig.

Men vi forstår hvorfor hun spør. Det som skjedde, burde ligget lenger framme i bevisstheten vår. Høyreekstremismen er et angrep på verdier så å si hele Norge står sammen om. Likevel snakker vi ikke nok om trusselen den representerer.

LES OGSÅ KOMMENTAREN: Vi må lære ungene at terroristen var høyreekstremist

Alle politiske partier burde for lengst gått sammen om å planlegge kraftige markeringer til sommeren. Men det var Løvdahl og Gjermund Gorset, også han fra AUF, som tok opp tiårsmarkeringen i bystyret i forrige uke. I tillegg til at vi trenger en omfattende markering, mener de skolene må ha et godt undervisningsopplegg.

De to fikk enstemmig støtte, men vi savner en mer offensiv holdning fra de andre partiene. I tiden fram mot tiårsmarkeringen forventer vi en skarp, tverrpolitisk fordømmelse av angrepet på demokratiet.

LES OGSÅ: Hun lå under ei seng og ventet på å bli skutt

AUF blir ofte stående alene i dette arbeidet, og det er bare noen dager siden de vant rettssaken om det planlagte minnestedet på Utøyakaia. Minnestedet burde blitt bygget for mange år siden.

Vi skal selvfølgelig ha stor takhøyde i samfunnsdebatten og slå ring om ytringsfriheten, men den som ytrer seg, har også et ansvar. Selv om det er lang vei fra holdninger til handlinger, har Politiets sikkerhetstjeneste i flere år sagt at høyreekstrem terror er en av de alvorligste truslene vi står overfor. Vi så det senest da Philip Manshaus drepte sin adoptivsøster og angrep en moské i Bærum i 2019.

Vi er i gang med et valgkampår der det blir hissige debatter. Kampen mot høyreekstremisme står partiene sammen om.

På forsiden nå