Det blir ikke lett å selge denne merkevaren

Donald Trump har i hele sin karriere først og fremst solgt seg selv. Snart går han på billigsalg.

Donald Trump i kjent stil. Nå kan den avtroppende presidenten få problemet med merkevaren.  Foto: NTB/ Scanpix

Saken oppdateres.

Jeg har alltid hatt sans for folk som tør å satse og gå nye veier, selv om de av og til mislykkes. Med Donald Trump har jeg ingen medfølelse. Trump-imperiet går nå høyst usikre tider i møte. Flere mener at presidentens private forretningsengasjement vakler på grunn av svært høy gjeld og svikt i omdømme. For hvem vil handle med en lystløgner som også er notorisk selvopptatt? Merkevaren Trump, enten det dreier seg om hotellvirksomhet, salg av sjampo, krus eller luer med Trump-merke, har mistet mye av presidentglansen. I 2016 var familieselskapet Trump organization involvert i over 500 selskaper, i alt fra parfyme, karuseller, golfbaner til TV-produksjon.

LES OGSÅ: New York bryter sine forretningsforbindelser til Trump

Riktignok støtter fortsatt millioner av tilhengere det som nå blir omtalt som historiens mest utskjelte amerikanske president. Verre er det med dem som skal finansiere og selge Trump som merkevare. Etter stormingen av Kongressen vil Deutsche Bank ifølge New York Times ikke lenger gjøre forretninger med Trump og selskapene hans. Trump skylder banken over tre milliarder kroner. Presidenten er også utestengt fra de store sosiale mediene, og stadig flere støttespillere har takket for seg.

Familiedynastiet til Donald Trump med sønnene Donald jr., Eric og datteren Ivanaka kan få problemer dersom faren blir dømt i riksretten.  Foto: NTB / Scanpix

Det er foreløpig for tidlig å si hvor alvorlig svekket hans forretningsvirksomhet blir av skandalen som nå behandles i Kongressen. Som eneste president er han tiltalt for andre gang i en riksrettssak. Blir han dømt i Senatet, mister han flere av sine goder, som pensjonen og muligheten til å stille til gjenvalg som president. Trump kan også bli rettslig forfulgt for å ha oppviglet egne tilhengere til å ta seg inn i Kongressen, der fem personer mistet livet.

LES OGSÅ: Når makt og raseri blir viktigere enn demokrati

Flere har spekulert i hvorfor han i det hele tatt satset på å bli president. Journalist Michael D. Antonio, forfatteren av biografien «Sannheten om Trump», skriver at tidligere president Barack Obama ydmyket Trump i en middag for journalister. Her harselerte han med Trump i en tale. Det skal ha fått han til å bestemme seg for å satse på å bli president. Andre hevder at Trump ville bli president fordi han ønsket å bli verdens mest kjente person. Det har han for så vidt lyktes ganske godt med, men dermed blir også fallet stort når det kan ende med en ydmykende riksrettsdom og et svært negativt ettermæle. Reaksjonene mot presidenten kan også ramme hans familie. Datteren Ivanka og sønnene Donald jr. og Eric har alle deltatt i farens heiagjeng og forretningsvirksomhet.

Flere forretningsforbindelser har allerede takket nei til merkevaren Trump, og verre kan det bli.  Foto: NTB / Scanpix

Det er ingen tvil om at Trump gjennom sine fire år i Det hvite hus har festet et solid grep om mange velgere og det republikanske partiet. Lenge før presidentvalget snakket og skrev han om at valget ville bli manipulert dersom han ikke vant. Den konspirasjonen har han fortsatt å spre med økt styrke. Dette la grunnlaget for at flere titalls millioner republikanske velgere fortsatt mener at valget ble stjålet fra Trump. En del av disse tilhengerne er høyreekstremister som tyr til vold for å nå ut med konspirasjonsteoriene sine.

LES OGSÅ: Trump historisk, stilles for riksrett for andre gang

Behandlingen av riksrettssaken i Representantens hus denne uka viser at mange av Trumps støttespillere i Kongressen fortsatt følger han. Nesten 200 republikanske delegater har avvist riksrettssaken. Beskyldninger om at Demokratene ville hevne seg på Trump og at de driver politisk spill, ble besvart med at presidenten har bidratt til stormingen av Kongressen. Det må få følger. Flere av de ti republikanerne som støttet flertallsforslaget om riksrett, er truet på livet. Det viser hvor alvorlig Trumps oppvigleri er og hva det har ført med seg av splittelse i USA.

Den 20. januar blir Joe Biden innsatt som ny president. Det blir uten Donald Trump og flere tusen gjester utenfor Kongress-bygningen på Capitol Hill. Biden har sagt at han klarer seg godt uten presidenten ved podiet, men nasjonen hadde vært tjent med at den avtroppende presidenten var til stede, slik det bruker å være. USA hadde nok levd godt med at president Trump er en dårlig taper, ja, til og med en dårlig president. Langt verre for Trump er det om han blir dømt som uskikket eller kriminell. Det vil ikke bare skade USA, men det vil gjøre merkevaren Trump vanskeligere å selge.

Følg Adresseavisen Midtnorsk debatt på Facebook


På forsiden nå