Biden må starte med å rive murer

Joe Biden blir i dag innsatt som president beskyttet av nasjonalgarden og høye stålgjerder, mens tiltalte Donald Trump går av med pomp og prakt på en flybase. USA minner mer og mer om en bananrepublikk.

Det er satt om en jernring rundt Kongressen for å sikre at presidentinnsettelsen skjer uten innblanding fra demonstranter.  Foto: NTB / Scanpix

Saken oppdateres.

Kongressbygningen i Washington er omgitt av høye gjerder, ståltråd og titusener av soldater fra nasjonalgarden. Et stort område midt i hovedstaden er stengt for publikum. Det er lite som minner om innsettelsen av en ny president i landet som liker å kalle seg demokratiets fyrtårn. Det minner mest om en krigssone fra helt andre deler av verden. Når USAs 46. president i dag tas i ed, skjer det i et land i unntakstilstand både politisk og med en helsekrise nærmest ute av kontroll. Det er ingen fest med flere hundre tusen tilhengere på plassen nedenfor. Det eneste positive er at Donald Trump har forlatt Det hvite hus frivillig. Han feirer seg selv på en flybase i hovedstanden med hornmusikk og selvskryt. Spørsmålet er om spøkelset Trump fortsatt vil ri USA som en mare de neste årene?

LES OGSÅ: Det blir ikke lett å selge denne merkevaren

Kontrasten er stor til hendelsen for to uker siden. Det var ikke mange politifolk i gatene under den sjokkerende stormingen av Kongressen 6. januar. Det gjorde at ekstreme grupper kunne marsjere uhindret fra Trumps folkemøte utenfor Det hvite hus til Capitol Hill. Forsøket på å hindre godkjenningen av presidentvalget ble som vi vet mislykket. Det satte likevel USA i høyeste alarmberedskap både i hovedstaden, men også i delstatene før innsettelsen. Fortsatt mener åtte av ti republikanere at valget ble stjålet fra Trump. Mange frykter derfor – med god grunn – at det kan bli nye demonstrasjoner onsdag. Et sterkt splittet USA gir også et vanskelig utgangspunkt for den nye presidenten.

Biden har satt helsekrisen øverst på dagsorden når han nå starter jobben med å gjenreise landet. Det er helt avgjørende å få kontroll på pandemien. Trump har neglisjert de fleste helserådene, og han har ikke forberedt landet godt nok på krisen. Samtidig haster det for den nyvalgte presidenten å sørge for å rive murer – ikke bare de fysiske – men også de mentale murene som nå deler USA i to. Trump har bruk sine fire år på å sette Amerika først ved å bygge mur mot Mexico, trekke seg fra internasjonale avtaler og innføre handelsrestriksjoner. Her har Biden allerede varslet at USA vil endre den politikken på flere områder, blant annet ved å delta i Parisavtalen igjen.

LES OGSÅ: Når makt og raseri blir viktigere enn demokrati

Det har gjort det noe enklere for Demokratene å føre sin politikk etter at partiet vant begge kamrene i Kongressen. Den andre riksrettstiltalen mot Trump viser at Biden likevel får en tøff jobb med å samle politikere fra begge partier. Det er nødvendig for å lykkes med å stable USA på beina igjen. En større økonomisk krisepakke til innbyggerne er en viktig sak for demokratene å få gjennom. Biden har hele tiden forsøkt å legge an en forsonende tone overfor republikanerne, men riksrettssaken kom på et uheldig tidspunkt for den nye administrasjonen. Rettssaken vil kreve mye oppmerksomhet i Kongressen de nærmeste ukene. Det gjør det politiske arbeidet tyngre, og frontene i Kongressen vil bli skarpere.

Hva som blir de langsiktige konsekvensene av Trumps fire år ved makten, er for tidlig å si. Det avhenger også av utfallet i den andre riksrettssaken, og om han også blir rettslig forfulgt for sin rolle i stormingen av Kongressen. Problemet for Trump er ikke først og fremst de politiske sakene han har jobbet med. Det som må få konsekvenser, er hans systematiske forsøk på å svekke demokratiet og oppfordre til å bruke makt for å hindre at lovlig vedtak blir gjennomført.

LES OGSÅ: Trump historisk, stilles for riksrett for andre gang

Trump har ikke ansvar alene for at USA er så polarisert. Tilliten til makthaverne i Washington var lav allerede før Trump ble valgt. Denne tillitskrisen grep han begjærlig med begge twitterfingre. Det forsterket splittelsen i det amerikanske samfunnet, og en stadig større gruppe misfornøyde amerikanere så på Trump som selve redningen. Så forvillet var mange av tilhengerne, at de ikke forsto at stormingen av Kongressen var et angrep på nasjonen. Det frustrerende er at presidenten og mange av hans tilhengere fortsatt ikke forstår eller vil forstå at løpet er kjørt. Biden blir USAs neste president.

Dersom Trump blir felt i riksrettssaken, er hans politiske karriere lagt død. Spørsmålet er hvor lojale de mange millionene som fortsatt støtter han, er framover. Det kan bli et problem for det republikanske partiet at mange velgere er så sterkt knyttet til sin leder. Nå har flere ledende republikanere anerkjent valget, og stadig flere tar avstand fra Trump. Det kan gjøre det lettere for Biden å sikre flertall for sin politikk. USA må velge mellom fortsatt kaos eller at politikerne i begge fløyer samarbeider og setter nasjonen foran egne og partiets interesser. Innsettelsen er første steg mot en normalisering.

Følg Adresseavisen Midtnorsk debatt på Facebook

Over 20 000 soldater fra Nasjonalgarden skal sørge for at ingen trenger gjennom sperringene til Kongressen. 
        
            (Foto: NTB / Scanpix)

Over 20 000 soldater fra Nasjonalgarden skal sørge for at ingen trenger gjennom sperringene til Kongressen.  Foto: NTB / Scanpix

På forsiden nå