En av de aller største er død, og mange sørger i Trondheim

Han var en av verdens største jazzmusikere – og en svært viktig mann for Trondheims jazzmiljø.

Chick Corea, her i aksjon under Moldejazz i 2007, hadde et uvanlig nært forhold til Trondheim Jazzorkester.  Foto: JENS PETTER SØRAA

Saken oppdateres.

Millioner av jazzentusiaster over hele verden reagerte med sorg da de torsdag kveld fikk nyheten om at Chick Corea var død. Han døde tirsdag av en sjelden type kreft, 79 år gammel.

Ikke minst i Trondheim var det mange som reagerte, for Corea hadde et nært forhold til mange musikere fra byens jazzmiljø. Gjennom sitt helt spesielle samarbeid med Trondheim Jazzorkester bidro han til å gjøre trondheimsjazzen kjent over store deler av verden.

Chick Corea var først og fremst en av jazzens viktigste stilskapere helt siden 1960-tallet. Han var ikke bare en mesterlig pianist og komponist, han hadde en enestående åpenhet for ulike musikalske uttrykk. Da Miles Davis tok jazzen i en ny, rockinspirert retning med albumet «Bitches Brew», var Corea for eksempel helt sentral.

Den samme åpenheten var mye av årsaken til at Corea fikk et så nært forhold til Trondheim Jazzorkester. Jeg fikk oppleve det selv, da samarbeidet startet under Moldejazz i 2000. Jeg var flue på veggen da han møtte Erlend Skomsvoll første gang.

Første møte: Adresseavisen var til stede da Erlend Skomsvoll møtte Chick Corea første gang, foran «mirakelkonserten» i Molde i 2000.  Foto: Ivar Mølsknes

Skomsvoll var leder for Jazzorkestret og hadde laget helt nye og annerledes arrangementer av flere Corea-komposisjoner. Corea ante nok ingenting om de unge musikerne fra Jazzlinja i Trondheim som han skulle spille sammen med, men han studerte notearket med interesse. Et par dager senere hadde verdensstjerna og gjengen fra Trondheim funnet tonen så til de grader at de spilte det som siden er blitt beskrevet som «mirakelkonserten».

Samarbeidet fortsatte helt til det siste. «Kjærligheten blomstrer fortsatt. 18 år etter at de møttes første gang, er samspillet like intenst som før», skrev jeg da Corea og Jazzorkestret spilte under Trondheim Jazzfestival i mai 2018.

LES ANMELDELSEN HER

Da hadde de gjennom mange år holdt en rekke konserter sammen i en rekke land. De spilte for 5000 publikummere i Tokyo og trakk fulle saler omkring i Europa. Selv husker jeg spesielt konserten deres i New York i 2006.

Chick Corea og Trondheim Jazzorkester på gata i New York. Fra venstre Frode Nymo, Chick Corea, Håkon Mjåset Johansen og Erlend Skomsvoll.  Foto: Trygve Lundemo

Rundt 2000 mennesker satt i salen. Mange av dem var musikere, konsert- og festivalarrangører som har opplevd det meste på forskjellige jazzscener omkring i verden. Trondheim Jazzorkester ble likevel en erfaring helt utenom det vanlige.

- Hvilken energi, for en dyktighet, hvilken spilleglede, sa folk. Fire år senere ble Corea utnevnt til æresdoktor ved NTNU.

«Det var et eventyr å opptre med ham, jobbe med ham, bli kjent med ham», skrev Erlend Skomsvoll på Facebook da han fikk nyheten om at Chick var død. Mange andre i miljøet uttrykte seg på samme måte.

Det er bare å sjekke Youtube-videoen fra Coreas 75-årsdag, så ser vi tydelig det uvanlig fine forholdet han hadde til musikerne i Trondheim Jazzorkester. De var de eneste ikke-amerikanske musikerne som var invitert til å spille med ham da han over flere kvelder feiret 75-årsdagen sin på klubben Blue Note i New York. «On the second set we went crazy. The band’s got the duende», sier Corea på videoen. «Duende» betyr «sjel» og er også tittelen på en av hans utallige sterke låter.

Chick Corea sammen med Erlend Skomsvoll og Trondheim Jazzorkester.   Foto: Håvard Jensen

Corea var så begeistret for Trondheim Jazzorkester at han med glede stilte opp da trommeslager Håkon Mjåset Johansen skulle holde konsert under Kongsberg Jazzfestival. Sammenlikningen halter, men det er nesten som om Bruce Springsteen skulle blitt med i Sambandet på en konsert med Åge Aleksandersen.

Mens millioner av mennesker verden over nå tar fram de glimrende albumene Chick Corea ga ut gjennom mange tiår, har vi altså ekstra god grunn til å minnes ham i Trondheim.

På forsiden nå