Historisk kyss fra Leksvika

Verdens første film med kyssing mellom to afroamerikanere er funnet i Leksvik. To brødre som kom fra Amerika, viste filmen på låveveggen for over 100 år siden.

Historisk kyss: Stillbilde fra Leksvik-versjonen av «Something Good – Negro Kiss» av William Selig fra 1898. Saint Suttle og Gertie Brown spiller paret i en av flere filmhistorisk oppsiksvekkende funn fra filmsamlingen til to brødre fra Leksvik.  Foto: Gorm K. Gaare

Under restaurering av filmsamlingen til Hans og Ola Killingberg fra Leksvik har Nasjonalbiblioteket oppdaget en liten sensasjon i filmarven fra de to brødrene som begge døde for mer enn 100 år siden. Filmen, som har tittelen «Something Good – Negro Kiss» er fra 1898 av William Selig. Den var lenge regnet som tapt, og fikk stor oppmerksomhet i USA da en utgave av filmen ble funnet der i 2017.