Saken oppdateres.

Gjennom flere år har mange av de beste filmene på Kosmorama vært laget av filmskapere som ikke er menn. I dag, på 8. mars, er samtlige filmer som vises på festivalen laget av kvinner. Flere av dem er laget av noen av de fremste filmskaperne i verden for øyeblikket.

Clio Barnard er for eksempel en av de fremste arvtagerne til Ken Loach og Mike Leigh i britisk sosialrealisme. I «Ali & Ava» viser hun også bedre musikksmak enn de aldrende mesterne. I et herlig romantisk drama fra arbeiderklassen om ei irsk bestemor og en britisk-pakistansk eks-DJ.

Céline Sciamma har laget fem filmer som alle er svært gode. Det gjør henne til en av verdens ledende filmskapere. De tre filmene hennes som vises i dag, «Tomboy», «Girlhood» og «Portrett av en kvinne i flammer» har et spenn filmskapere flest ikke oppnår i løpet av en lang karriere. Hun er bare 43.

Laura Wandels «Playground» er en av det siste årets beste debutfilmer, om mobbing på skolen, sett fra en førsteklassings perspektiv.

Audrey Diwans «Happening» er så godt laget at det gjør vondt å se på. Filmatiseringen av Annie Ernaux' selvbiografiske roman om uønsket graviditet anno tidlig fransk 60-tall, er mesterlig. Om du skal se de beste filmene på Kosmorama i år, kommer du ikke utenom disse filmskaperne.

Les flere kommentarer av Terje Eidsvåg her


På forsiden nå