Kommentar torsdag 7. februar 2013

Velkommen til Østmarka!

Stortingets helse- og omsorgskomité burde tatt seg en tur til Østmarka når de først er i Trondheim.

Saken oppdateres.

I dag kan politikerne studere trygge, moderne møterom isteden for psykiatriens forfall og elendighet. De har sikkert gode grunner til det. Men de trenger en påminnelse om at de ikke kan løpe fra det ansvaret de har for at psykiatrien i Sør-Trøndelag har fått lov til å forfalle.

I 2013 er spørsmålet om et nytt psykiatrisenter desentralisert til Helse Midt. Mens rødgrønne politikere sto i kø for å garantere for dette senteret i 2005, og fulgte opp med løfter i 2009, er de i 2013 mest opptatt av at vi skal glemme hele saken. Eller hva sier du, Trond Giske?

Ingen med vettet i behold forventer at løftene fra de to foregående valg skal innfris. Løftene er brutt med dunder og brak. Men det er fullt mulig å gjøre noe som kan komme den forsømte psykiatrien til gode. Et minimum kunne være at Stortinget gir Helse Midt en liten håndsrekning for å komme ut av en ulykkelig situasjon.

Det er i dag vanskelig for Helse Midt å finne rom for psykiatrien, ganske enkelt fordi nytt sykehus i Molde og barneavdeling i Ålesund er prioritert. Og ethvert forsøk på å tale psykiatriens sak blir oppfattet som et nytt forsøk på «trønder-ran»; at trønderne stjeler helsepenger fra møringene.

Rikspolitikernes løfter og løftebrudd har vært et betydelig bidrag til denne fogderistriden. En vei ut av uføret kan være at Stortinget åpner for at sykehusene kan lånefinansiere mer av sine investeringer. Romsligere krav her kan sette fart i en opprustning av psykiatrien som burde vært i gang for lengst. Pasientene vil få et bedre tilbud, og noen politikere kan bli kvitt en ubehagelig sak. Vinn-vinn.

Kjære helsekomité, god tur til Orkanger. Det blir sikkert hyggelig. Det skal bli spennende å se hvor mange av dere som tar en tur til Østmarka før valget.

På forsiden nå