Kronikk torsdag 5. november

Det går en linje fra Birkebeinerne til nytt skimuseum

Arbeidet med det nye skimuseet på Sverresborg går fremover.

Saken oppdateres.

Trønderne er meg de kjæreste av alt folk i landet. (Sverres kongesagaer)

Det å være god på ski, er en måte å få respekt på i Trøndelag. (Sverker Sørlin)

Trondhjems Skiklub, senere sammen med Trøndelag Folkemuseum Sverresborg, har drevet et skimuseum siden 1892. Dette er regnet som verdens eldste skisamling. Det er behov for fornyelse. Vi ønsket å bygge et nytt hus som kunne tilpasses formålet ett hundre prosent! Kanskje et Snøhetta-bygg i feiende flott design, med moderne uttrykk, tilpasset eksisterende bygningsmasse på Sverresborg. Det ble lagt til side, en betydelig investering vi ikke kunne ta. Vi savner den rike onkelen.

Heldigvis finnes det gamle administrasjonsbygget, tegnet av arkitektprofessor Sverre Pedersen, som kan frigis. Arkitekt Nils Kristian Eggen bistår med tilpassingen til formålet. Det har to fulle etasjer med kjeller og loft. Alle fire nivå kan brukes, men vi må åpne tak/gulv i halve lokalet for å få 5,5 meter høyde, med galleri rundt det åpne rommet. I dag domineres Skimuseet av premier og utstyr fra trønderske mestre som har stått i en særstilling etter siste verdenskrig. Dagens utstilling sto ferdig til prøve-VM i 1996. Ernst Andreas Tønseth startet innsamling av ski for TSK allerede i 1892.

Skisportens vugge sto i Trøndelag, det er en myte at Morgedal er tilkjent dette begrepet. Vi ønsker å vise den moderne utviklingen av ski som idrettsgren, i arbeid og fritid, gjennom dokumentasjon av at den moderne skiløpingen startet her, i utviklingen av ski, utstyr og skismurning, samt forskning gjennom det tunge miljøet i forskningsby nummer 1. Trøndelag er fortsatt i front ved å levere stadig nye løpere i verdensklassen.

Dette er bakteppet når vi skaper museet basert på skitradisjoner, lang historikk, og grunnlaget som er lagt på Sverresborg. Trondhjems Skiklub er 131 år, og en av verdens eldste skiforeninger. En konseptskisse tar utgangspunkt i skikulturen tilbake til Kong Sverre og Birkebeinerne. I kjernen ligger møtet mellom mennesker, natur, klima og vær, – og hvordan det har formet den sterke ski- og vinnerkulturen her. Dette er grunnlaget for den store ski-interessen og gode skiløpere helt siden de første konkurransene ble arrangert i Norge og Europa. Museet blir aktuelt med kontinuerlig oppdatering av teknologi i utstillingen og på nett. Dermed vil nye vinnere og skihelter få sin plass i historien som fortelles.

Utstillingen trekker en linje fra Kong Sverre og Birkebeinerne, til de lokale pionerne som Trondheims første skikonge Gustav Bye (1869–1953), samt skiløperne fra Trøndelag som har dominert skisporten frem til i dag: Toralf Engan (hopp), Erik Håker (alpint), Magnar Solberg og Emil Hegle Svendsen (skiskyting), Magnus Moan (kombinert), Oddvar Brå, Marit Bjørgen og Petter Northug jr. (langrenn), og mange andre.

Birkebeinerne var kjent for unike skiferdigheter. Det ikoniske maleriet, Birkebeinerne viser flukten med kongssønnen Håkon Håkonsson til deres hovedstad Nidaros i 1206. Birkebeinerrennet er opprettet til minne Birkebeinerne som flykter med kongesønnen Håkon Håkonsson til deres hovedstad Nidaros i 1206. Birkebeineren er i flagget til Trondhjems Skiklub. Ifølge Snorre og Kongspeilet var det viktig at en mann skulle opptre modig og med verdighet, få et godt ettermæle og bli sett på som en helt. Å kjempe var en dyd. Alle menn måtte være gode på ski, og «fly som fuglen gjennom luften». Verdigrunnlaget for skiklubben bygger på skiløperen, som er knyttet til trening, helse, fellesskap og opplevelse for oss alle, samt trening, prestasjoner, opplevelser, vinnerinnstilling og konkurranse for den enkelte.

Hvorfor kommer verdens beste skiløpere fra denne regionen, spurte en av USAs mest betydningsfulle aviser, på sin førsteside om hva «Trøndereffekten» kom av under OL i Sotsji: «Hvordan er det mulig at et distrikt med rundt 400000 mennesker kan være ansvarlig for åtte av ni gullmedaljer», spør forsker ved NTNU Stig Arve Sæther. «Norge er riktignok en fabelaktig vintersportsnasjon, som med sine fem millioner mennesker har vunnet 303 vinterolympiske medaljer, langt flere enn hvilken som helst nasjon på planeten.» Dette sto på første side av The Wall Street Journal.

Skiidretten er fortsatt i rivende utvikling. Det forskes på mange områder, fra smurning, skityper og klær, til vindmotstand og friksjon. Mye skjer på Gløshaugen i Trondheim. Skimuseet skal bli en del av denne forskningen. Vi sitter på historien, vi har fortsatt de beste utøverne i verden, vi har forskningsmiljøet – og ikke minst; vi har tradisjonene og den store interessen for ski og vinteraktivitet. Her ligger en spennende utfordring.

gaute@gaute-myhre.no

På forsiden nå