Kronikk

Julegaven kommer i posten, utviklingsredaktør Volan!

Jeg kan dessverre ikke sende meg selv i posten, men lover å sende deg en julegave som kan gi deg både nattero og mye viktig informasjon.

Juleønske: I denne kommentaren ønsket Adresseavisens utviklingsredaktør Ingeborg Volan seg en digitaliseringsminister til jul. Her får hun svar fra kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore sanner. Faksimile av kommentar i Adresseavisen 13. november i år. 

Saken oppdateres.

13. november kommenterer Adresseavisens utviklingsredaktør, Ingeborg Volan, alt fra en bekymring for kinesiske myndigheters Big Brother-samfunn, via at datasystemer i det offentlige Norge ikke snakker sammen, til at privatlivet trues av mindre personvern.

Løsningen hun skisserer er en egen digitaliseringsminister som overstyrer alle andre departement, og gjerne som julegave fra Erna Solberg.

Jeg er glad for Volans engasjement for digitalisering. Hun skal få ekstrapoeng for en fiks tittel før årets hyggeligste høytid, og jeg vil også gi henne rett i en viktig ting: Digitaliseringen trenger samordning.

Den rollen har jeg som kommunal- og moderniseringsminister. Digitaliseringsministeren finnes med andre ord allerede. Debatten om innholdet tar jeg gjerne.

Les Ingeborg Volans kommentar her: Kan jeg få en digitaliseringsminister til jul?


Hvis vi løfter blikket litt og ser Norge utenifra, ser vi flere ting: EU kårer hvert år hvor langt de europeiske landene har kommet i digitaliseringen. De rangerer Norge på andreplass av nesten 30 land, rett bak Danmark. Norge har i tillegg høyere digitaliseringsfart enn gjennomsnittet.

OECD har kommet til samme konklusjon: Norge ligger langt fremme, men de har også noen forslag til forbedringer. De følger vi opp. Vi verken kan eller skal være fornøyd. Norge skal ligge i forkant fordi vi på den måten kan trygge norske jobber og skape en enklere hverdag for innbyggere og næringsliv.

Volan spør etter mer samordning og tilgjengelige data. Norge har utviklet en rekke såkalte felleskomponenter som er en suksess. Dette høres komplisert ut, men det er tjenester de fleste bruker jevnlig, som Altinn, folkeregisteret og eiendomsregisteret. Vi gjør også stadig mer offentlige data tilgjengelig, herunder kartdata. Dette kan Norges beste hoder nå fritt bruke til å lage gode tjenester, spennende spill eller andre produkter til glede for innbyggerne.

Les også: Føler sterk uro for «den digitale barndom»


Men det viktigste spørsmålet om digitalisering stiller ikke Volan. Og det er hvorfor vi skal digitalisere?

Målet for all digitalisering i offentlig sektor er å forenkle og forbedre. Det skal bli enklere for innbyggerne å ha kontakt med kommunen eller staten, og tjenestene skal bli bedre.

Derfor kan ikke digitalisering kobles helt fra de enkelte politikkområdene. Når vi digitaliserer helsejournalene må det styres av helsemyndighetene for at det skal bli en suksess, ikke av en egen digitaliseringsminister.

Når vi digitaliserer skattemeldingen må det gjøres av skatteetaten og Finansdepartementet som vet hva som skal til, ikke av et eget digitaliseringsdepartement. Og når kommunene nå er i ferd med å ta i bruk roboter og andre digitale løsninger til å svare på innbyggernes spørsmål, er det best at det koordineres gjennom kommunemyndighetene, ikke av helt andre digitaliseringsbyråkrater.

Opptatt av debatt? Les: Jeg hadde ikke penger til skolens solidaritetskveld. Jeg var rett og slett blakk, så kvelden ble tøff


I Kommunal- og moderniseringsdepartementet har vi samlet ansvaret for staten og kommunene, og sørger dermed for langt bedre samordning i digitaliseringen av det offentlige. Med ansvar for plan- og bygningssektoren får vi også til store og viktig digitale endringer, for eksempel at byggesøknader skal sendes inn digitalt og at regelverk i byggesaker sjekkes automatisk.

Ideen om en egen frikoblet digitaliseringsminister som overtar ansvaret fra andre statsråder, kan høres ut som man satser mer på digitalisering. I virkeligheten gjør man det motsatte: Man tar bort ansvaret for å digitalisere et område i samfunnet fra den statsråden som sitter på virkemidlene. I stedet legger man ansvaret hos en statsråd som har en fin tittel, men som mangler virkemidler til gjennomføre endringer i hver sektor. Digitalisering er et verktøy, ikke et eget mål.

Mer debatt: Jeg har vært på lekeland og restaurant, og er sjokkert over foreldres bruk av mobil når deres barn lekerDet mest overraskende i kommentaren var likevel ingressen, der Volan skriver at «Noen må lage en plan for hva slags digitalt samfunn Norge skal være.» Til det vil jeg si to ting: For det første: Digitaliseringen skjer stadig raskere, så en digitaliseringsplan som har fasiten på alt vil det være umulig å lage.

For det andre: Vi har likevel laget et rammeverk for digitalisering. Det ble lansert i april 2016, og heter «Digital agenda for Norge», med undertittelen «IKT for en enklere hverdag og økt produktivitet». Den legger grunnlaget for hvor vi skal, men har fleksibilitet. Det trenger vi når vi skal møte en digital fremtid vi ikke kjenner helt og fullt.

Generelt er jeg en sterk tilhenger av jul og at flere får ønskene sine oppfylt. Jeg vil derfor glede Adresseavisens utviklingsredaktør med å sende henne denne digitaliseringsplanen digitalt. Men en av ulempene med digitaliseringen av papirprodukter er selvsagt at de ikke egner seg som gaver under juletreet.

Jeg skal derfor også sørge for å få pakket inn en papirutgave av Digital agenda og sende i posten til Volan i god tid før julaften. God lesning!


Hør våre kommentatorer snakke om overgrep, krenkelser, Nobelkomiteen og valgundersøkelsen.

Følg Adresseavisen Meninger på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter

På forsiden nå