Kronikk

Vi må tenke stort om plast i havet

Å endre skrubbkremen og bytte ut fôrrør er faktisk ikke nok for å løse verdenshavenes plastproblemer.

Plast: Om Europa blir sett som ett, ville det vært på 18. plass globalt over land med mest utslipp fra land områder under 50 km fra kysten. USA er på 20. plass. Kina er øverst, skriver kronikkforfatteren.  Foto: Espen Bakken

Plasten renner ut i havet fra alle tenkelige og utenkelige kilder, og snart er det mer plast enn fisk i havet. Kosmetikk og havbruksnæringen er blant synderne, forstår vi sjokkerte. Vi må slutte å spise laks, og forby plast i kosmetikk umiddelbart er diskursen. Men selv om det å forby plast i kosmetikk er viktig, og at all norsk industri som slipper ut plastavfall må ansvarliggjøres, så løser det ikke utfordringen med plastavfallet i verdenshavene. Ikke i nærheten engang. Utfordringene blir ikke mindre, verken for miljøet, sjømaten eller det store dypet ved at vi slutter med skrubbkremer eller laks. Vi må tenke større enn som så.