Kronikk

Tenk over hvordan det føles å bli stirret på

I filmen «Mirakel» møter vi ni år gamle August Pullmann med et annerledes ansikt. Han strever med å bli akseptert på skolen og blant klassekamerater. Men vil hans sosiale synlighet nødvendigvis gjøre ham psykisk sårbar?

Ansvar: Det er normalt å reagere på det som er annerledes. Det fritar oss imidlertid ikke fra ansvaret vi alle har om å møte den som er annerledes med respekt, skriver kronikkforfatterne. Bildet er fra filmen Mirakel med Julia Roberts og Jacob Tremblay.  Foto: Dale Robinette, AP

Noen mennesker har sjeldne diagnoser som medfører et annerledes utseende. August Pullmann har trolig Treacher Collins, en kraniofacial diagnose. Andre kan ha en leppe- kjeve- ganespalte, eller store utfordringer med huden. Ulykker, og mer kjente sykdommer som kreft, eksem, akne og psoriasis, kan også gjøre at mennesker skiller seg ut i utseende.