Kronikk

Fraværende skolepolitikk

Fremskrittspartiets forslag om fraværsgrense i ungdomsskolen i Trondheim er verdt å undre seg over.

Opplæringsloven gir muligheter til å straffe foreldre dersom fraværet blir for høyt. Hva med å heller stille spørsmålet om hvorfor så mange elever er borte fra skolen?, skriver kronikkforfatteren.  Foto: Berit Roald, NTB Scanpix

Saken oppdateres.

Frp-representantene Elin Marie Andreassen og Sivert Bjørnstad ønsker å følge samme fraværsmodell på ungdomsskolen som i den videregående skolen. Først som en prøveordning i Trondheim fra skoleåret 2018/2019, skriver Adresseavisen mandag 28. mai. Bjørnstad, som også er stortingsrepresentant, sier at det kan bli aktuelt å ta forslaget opp i Stortinget dersom det ikke får flertall i bystyret i Trondheim.

Les også denne gjestekommentaren: Forkjemperne jubler for tidlig

Skolenes landsforbund undrer seg over at en fraværsgrense skal brukes som verktøy. Hva om eleven kommer over fraværsgrensen? Skal eleven nektes retten til videregående? Eller måtte ta et skoleår til på ungdomstrinnet? Hva om fraværet i det ellevte året blir like høyt, må eleven da ta et tolvte år?

Opplæringslovens § 3–1 gir alle elever rett til videregående opplæring uansett resultat. Elever i den norske grunnskolen har plikt til å gå på skolen. Opplæringsloven gir til og med muligheter til å straffe foreldre eller andre med omsorg for barnet eller ungdommen dersom fraværet blir for høyt. Hva med å heller stille spørsmålet om hvorfor så mange elever er borte fra skolen? Problematikken starter stadig tidligere i skoleløpet. Lærere i grunnskolen møter elevgrupper med svært sammensatt problematikk. Årsaken til at elevene ikke møter på skolen kan være svært ulik.

Les også: - Skolene samsvarer ikke med unges virkelighet

Skolenes landsforbund ønsker å gi innblikk i livet ved den tenkte Nordbakken skole. En vanlig dag i klasse 8C er svært representativ i forhold til mange klasser rundt omkring i Norge.

Det er mandag morgen. Klasserommet begynner å fylles. Klasse 8C ved Nordbakken skole er i siget.

Der er Per, mer eller mindre hengende på stolen. Det er tidlig på dagen, så han sitter i hvert fall i ro. Lurer på hvordan det går med kartleggingen og utredningen i forhold til ADHD? Det tar da så lang tid! Gutten må snart få hjelp.

Plassen til Signe står tom. I dag igjen. Trodde det gikk bedre nå etter at hun har hatt oppfølging fra helsesøster. Hun har jo vært litt til og fra hele dette skoleåret. Tok det skikkelig tungt da foreldrene gikk fra hverandre i sommer.

Hvor er Tom forresten? Må ta en samtale med hjemmet der i forhold til PC-tider. Har en mistanke om at han sitter og spiller til langt på natt og har problemer med å komme seg opp om morgenen.

Ahmed er på plass. Alltid med et usikkert smil om munnen. Vet ikke hvor mye han får med seg av undervisningen. Han har bare vært i Norge i tre måneder, men må følge klassen i alle fag – unntatt norsk. Kommunen har skjært ned på ressursen til oppstartsgruppen.

Les også: - En politikk som truer enhetsskolen, er ikke bra

Les også: Disse skolene i Trondheim får ikke plass til alle elevene

Emilie sitter som vanlig med nesa godt ned i boka. Usikker på hva hun leser nå. Vanskelig å få henne med i det sosiale i klassen. Hadde hun enda lest bøker som fenger de andre, da kunne de i hvert fall hatt noe å snakke om.

Andreas … godt inne i boblejakka, hetta trukket over hodet som ligger i armene på pulten. Snakk om godt sovehjerte! Tror den gutten kunne ha sovet døgnet rundt.

Den faglig sterkeste i klassen, Alexander, er på plass og har allerede funnet fram alle bøkene til timen. Rart at han sliter sånn med selvbildet. Lurer på hvordan han egentlig har det hjemme. Har hørt noen rykter om at faren hans er veldig streng med ham.

Julie og Thea har flyttet sammen pultene sine. IGJEN! Mye å prate om, som vanlig. Og Maria blir holdt utenfor, som vanlig! Så mye hjalp samtaletimene med miljøteamet. På’n igjen med nye tiltak.

Der kommer Emma. Høres på lang vei! Ytterdøra – pang! Sekk i veggen – bom! Og der skubba hun unna Jonas = høylytt kjefting! Puh! Lurer på hva som har skjedd i dag? Sannsynligvis ikke annet enn at det er skolestart etter ferie. Sinnemestring er ikke hennes sterkeste side. Ser at Atiya skvetter allerede ved det første smellet uti gangen. Hun formelig kryper sammen ved sterke lyder eller når det blir uoversiktlig. Nå må vi se å få flyttet henne til en mer skjermet plass i klasserommet. Vi hadde gode intensjoner om at hun skulle bli mer skjermet gjennom å sitte borte ved døra, slik at hun lett kan gå ut på grupperommet når tankene om flukten fra Syria trenger seg på.

Jonas er på vei inn i klasserommet. Mer som et pakkesel. Sekk, treningsbag og gymbag – typisk at alt må med inn i klasserommet. I dag har han også en halvspist matpakke i den ene hånda. Han er våt i håret, altså er dagens første treningsøkt unnagjort.

Mathias har satt seg sammen med Ida! Jøss, som hund og katt i hele høst. Det var vel noe i at de fant tonen på elevkvelden likevel …

Markus, Martin, Tobias og Kristian har allerede rukket en runde eller to med kortspill. De ser som vanlig fornøyde ut. Høres ut som det er Kristian som leder denne runden.

Daniel og Nora krangler høylytt om hvem sine bøker som ligger på pulten til Nora. At de ikke bare kan sjekke navnelappen! Og der gikk hele bunken med bøker og alle løspapirer i golvet. Typisk! Blir vel ikke greit å få noen av dem til å rydde opp. Den siste i klasse 8C på Nordbakken skole, er den alle lett overser. Sitter rett foran kateteret. Stille. Smilende. Alltid snill, grei og hjelpsom. Sara, verdens herligste jente, som vi alltid ser, men som aldri blir sett!

Det er en herlig gjeng med åttendeklassinger. Alle med sine utfordringer, med mer eller mindre troen på seg selv. 22 stykker, på godt og vondt.

OK, 8C! Kom til ro! God morgen! På tide å starte uka!

Andreassen og Bjørnstad? Vil en fraværsgrense ivareta Signe, Tom og de andre i klasse 8C ved Nordbakken skole?

Skolenes landsforbund tror bestemt ikke det.


Hør våre kommentatorer snakke om misnøye i Trøndelag, festivalsommer i Trondheim og sykkelbyens utfordringer

Følg Adresseavisen Meninger på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter


Hør vår debatt-podkast: - Man må kunne tåle karikaturer av profeten


På forsiden nå