Hva bruker du ytringsfriheten din til?

Sju år med ungdomsråd på Saupstad-Kolstad har lært oss noe viktig: Det er bra å bruke ytringsfriheten sin – men det er minst like viktig å bruke den på riktig måte.

I 2020 har vi brukt vår stemmen til å sette fokus på saker som angår mange. SoMe-avhengighet, klima og tillit til egne valg er bare noen av temaene vi har diskutert i podkasten SKUR, skriver kronikkforfatterne.   Foto: Richard Sagen

Saken oppdateres.

Da vi starta i 2013, var ny minibank på Saupstadsenteret én av tingene som vi jobba for. Den gangen visste vi veldig lite om hvor langt stemmene våre skulle bære de sju neste årene.

Hør ungdomsrådets siste podkast her: Det er en energi her som man ikke kjenner andre steder.

Siden 2013 har vi (blant veldig mange andre ting) fått opp belysning i Firbladskogen, så elevene fra Romolslia slipper å være redde når de går langs den skumle skoleveien.

Meva Hazan Aydilek (i midten), Amie Grace Nakoly (til venstre) og Mia Bjerkan.   Foto: Richard Sagen

Ei lang rekke dialogmøter med innledere som Leo Ajkic og Helsesista har gitt elevene på Huseby ungdomsskole og Heimdal videregående nødvendig kunnskap for framtida, blant annet om utenforskap og psykisk helse. Og ikke minst har vi, i samarbeid med veldig mange andre, samskapt en ny bydelspark i Dalen på Saupstad-Kolstad.

PODKAST: Helsesista» svarer: Hvordan vite om man er deprimert? Er det straffbart å se porno? Hvordan vet jeg at jeg er homofil?

Dalen aktivitetspark er vårt største bevis på hvorfor det er viktig å bruke stemmen sin, og hva det kan føre til når man bruker den på riktig måte. Siden idéen om parken oppsto i ungdomsrådet i 2013, har over 800 ungdommer fra bydelen bidratt i den store jobben med å gjøre denne drømmen til virkelighet. Shoutout til hver og en av dere som har bidratt!

Og alt dette har blitt virkelighet fordi de som hadde drømmer og idéer i hodet sitt, tok i bruk stemmen sin, med hjerte for egen bydel. Den muligheten har vi først og fremst fått i ungdomsrådet. Her har vi hatt med modige voksenpersoner på laget, som lytter, stiller gode spørsmål, og tør å stole på at vi klarer ting på egen hånd. Og vi har lært at dersom du vil ha endring, så må du gjøre noe med det sjøl.

Derfor har vi i 2020 brukt stemmen vår til å sette fokus på saker som angår mange flere. SoMe-avhengighet, klima og tillit til egne valg er bare noen av temaene vi har diskutert i podkasten SKUR. Vi har hatt en overvekt av jenter i rådet, og blitt sterkere sammen gjennom podden. Og stemmene våre har nådd langt: ikke bare når det gjelder saker som handler om jenter, men også om gutter. Under Black Lives Matter-protestene satte vi fokus på hverdagsrasismen i Trondheim. Å snakke om problemer er første steg i retning av å løse dem, og vi er stolt av å ha brukt ytringsfriheten vår i det viktige arbeidet mot rasisme.

Les også: «Du er fin til å være en mørkhuda jente»

Samtidig har det gjort oss oppmerksom på en annen ting: Det å ha ytringsfrihet er ikke bare-bare. Det følger også med et stort ansvar for å bruke den på en god måte, til å gjøre livet lettere for andre – for eksempel ved at du tar parti for noen som ikke har en like sterk stemme som deg. Noen ganger betyr det også at du må ta parti mot noen. Når vi har møtt motgang i arbeidet vårt, har også vi kjent på at det hadde vært veldig enkelt å bruke ytringsfriheten vår til noe annet. For eksempel til å bli nettroll og komme med stygge beskyldninger mot motparten. Fordi det krever mindre innsats enn å lytte, spørre og respektere andre, uansett hvor uenige man er.

Heldigvis har vi kunnet diskutere underveis hvordan vi har lyst til å bruke stemmen vår. Hvilken forskjell utgjør jeg, med det jeg sier nå? Fører ytringene våre til noe bra for flere enn oss? Vi har lært at det ikke bare er viktig å bruke ytringsfriheten, men at det også er viktig å bruke den riktig. Vi tror at det som vi har fått til på Saupstad-Kolstad, bare er en brøkdel av det som ungdom overalt i landet kan oppnå, dersom de velger å bruke ytringsfriheten sin riktig.

Så til deg som er ung: Stemmen din teller – bruk den ansvarlig, og bruk den til å hjelpe andre. Fortsett å være deg sjøl; si klart ifra hva du føler, mener og vil. (Spesielt de gangene det virker litt skummelt.)

Og til deg som er litt mindre ung: Vær den første til å ta unge stemmer på alvor!

Bruk din egen stemme til å skape rom hvor de unge kan løfte sine stemmer. Og pass spesielt godt på at du ikke tar ungdommens engasjement for gitt. (Det kan faktisk bli skummelt på ordentlig.)

Fra nyttår legges Saupstad-Kolstad ungdomsråd ned. Det er vi veldig lei oss for. Å kjempe for andres behov og rettigheter gjennom sju år har gjort oss til bedre medmennesker.

Vi vil at flere ungdommer skal få den samme muligheten som vi har fått. Og vi vil at dere som har de sterkeste stemmene i samfunnet vårt, skal bruke dem til å sørge for at også den drømmen blir til virkelighet i framtida.

Følg Adresseavisen Debatt på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter

På forsiden nå