Er det riktig at de fleste nyfødte barn fortsatt blir ført inn i kirkeregisteret.

Skal nyfødte døpes for å bli en del av kirken? Eller er det nok at en av foreldrene er medlem, spør kronikkforfatteren. Foto: Scanpix

Hvert år fødes det i snitt ca. 60 000 barn i Norge. For hvert av disse barna sender den enkelte fødeinstitusjon inn en melding om fødsel til et utvalgt skattekontor. Ark nummer to av tre i meldingen videresendes til Den Norske Kirke. Og hvis barnets mor eller far er medlem i kirken, blir barnet ført inn i kirkeregisteret, og det uten at foreldrene gis noen som helst informasjon om det. At den andre forelderen er medlem i et annet tros- og livssynssamfunn er tydeligvis for staten likegyldig.

«Å høre inn under» Kirken er ikke det samme som medlemskap. Man må døpes for å bli medlem av kirken. Men tilhørighet har noen av de samme virkningene, og de tilhørige telles med når man offentliggjør medlemstall og statistikk fra Kirken. Barna blir stående oppført som tilhørige til de fyller 18 år, eller lenger.

Som konstituert leder av Human-Etisk Forbund i Trondheim får jeg til stadighet høre fra medlemmer om foreldre som sjokkert oppdager at deres barn tilhøreri Kirken, uten at barnet er døpt. Det er med vantro de spør om hvordan dette kan skje. Og det er da jeg kan fortelle dem, at blant annet jeg, gjennom min jobb som jordmor, er pliktig til å gjøre nettopp dette.

I forskrift om melding av fødsler (1982-10-25 nr 1524) skal jordmor eller lege gi opplysning om kirketilhørigheten i fødselsmeldingen. Videre er det folkeregisteret som skal sende særskilt melding om fødsel til presten i det kirkesognet moren er registrert som bosatt. På denne måten melder fødselsinstitusjonen fra til kirken om at nettopp deres barn etter kirkeloven skal ansees som tilhørig til et trossamfunn de kanskje ikke tror på.

Det er som nevnt tidligere fødeinstitusjonene som sender inn denne meldingen uten at de på noen måte er pålagt å gi foreldrene denne informasjonen. Som ansatt i helsevesenet er man pålagt opplysningsplikt om svært mye. Men her er det slett ikke sånn. Etter endt skolegang og praksis ble ikke disse skjemaene nevnt med ett ord – annet enn at dette er tre ark man må fylle ut, stemple og signere. Jeg har diskutert dette med flere av mine kollegaer, og de fleste av dem er heller ikke kjent med dette lovverket.

Jeg har snakket med medlemmer som har spurt sin fastlege eller jordmor når de har gått til svangerskapskontroller om hvorfor trossamfunn skal føres opp på deres «helsekort for gravide». Få har fått det riktige svaret. Et medlem fikk høre av sin fastlege at «det har ingen betydning». En annen fikk høre at «det er fint for oss å vite i tilfelle det skjer deg eller barnet noe alvorlig». Altså er jordmødre og leger som samler og sender inn denne informasjonen like uvitende som foreldrene.

I Human-Etisk Forbund er vi på ingen måte i mot at folk melder seg inn i et forbund de tror på, men det er uakseptabelt at barn blir ført inn i kirkeregisteret uten at foreldrene er klar over det, og uten at det gis en melding om at oppføringen er skjedd. Foreldre er selvsagt opptatt av barna sine og tar et bevisst valg om hvorvidt de skal døpe barnet sitt eller ikke. Human-Etisk Forbund har tiltro til at dagens foreldre er bevisste sitt valg, men det utdaterte systemet om tilhørighet viser at myndighetene ikke har den samme tiltroen. Mange av dem som velger ikke å døpe barna forklarer det med at de vil at barna skal velge religion eller livssyn selv når de blir eldre. Det mange av dem ikke vet er at barna allerede er registrert i Kirken.

Det er ingen som liker å stå som medlem i en organisasjon man ikke har meldt seg inn i. Ingen synes heller det er OK å måtte melde seg ut av en organisasjon man ikke anser seg som medlem av. Andre organisasjoner som registrerer medlemmer uten å motta en uttrykkelig innmelding blir raskt kritisert for medlemsjuks.

De som står som tilhørige i kirken kan selvfølgelig også melde seg ut og eventuelt inn et annet sted. Problemet er bare at de sannsynligvis ikke vet at de står i kirkens register. Human-Etisk Forbund får hvert år klager fra unge mennesker, eller fra foreldrene deres, om at barna etter fylte 15 år, som gjerne ville bli medlem hos oss oppdager at de står i kirkeregisteret. Det oppdager de ved at barna eller foreldrene får beskjed at de står oppført både i Kirkens register og i registeret til Human-Etisk Forbund (hvor man for øvrig bare registreres etter uttrykkelig, skriftlig samtykke).

Human-Etisk Forbund vil oppfordre myndighetene på det sterkeste til å avskaffe ordningen med tilhørighet til tros- og livssynssamfunn. Ideelt sett burde barn få lov til å bestemme sin tro eller sitt livssyn selv når de blir gamle nok, men skal man akseptere barnemedlemmer eller tilhørige i tros- og livssynssamfunn så må det i hvert fall skje en aktiv handling fra foreldrene på vegne av barna. Dåpen alene burde være grunnlag for medlemskap i kirken. Å bli regnet som tilhørende en organisasjon uten at verken en selv eller foreldrene vet det, oppleves svært krenkende for mange.