Adresseavisen mener

Dansegulvet er til for alle som vil danse

Birgit Skarstein fikk mange negative og ufine tilbakemeldinger da det ble kjent at hun som rullestolbruker skulle delta i den populære TV-konkurransen «Skal vi danse?».

Saken oppdateres.

Nå er hun heldigvis i ferd med å danse seg inn i nordmenns hjerter. Nok en gang bidrar Skarstein til å vise allsidigheten til mennesker med nedsatt funksjonsevne til et stort publikum.

Levangerkvinnen er mest kjent som toppidrettsutøver, med internasjonale medaljer i både roing og langrenn, og var flaggbærer for Norge under åpningsseremonien til de paralympiske vinterlekene i Pyeongchang i 2018. Hun opptrådte første gang i norsk offentlighet i NRK-programmet «Ingen grenser» i 2012, der programleder Lars Monsen og 11 deltakere med ulike funksjonsnedsettelser tilbakela 500 kilometer i villmarka på tur til Snøhetta.

LES OGSÅ: Reagerer på fordommer mot rullestoldans

Da hun i høst takket ja til å være med på TV2s populære underholdningsprogram «Skal vi danse?», var det flere som reagerte negativt. Noen av kommentarene handlet om at rullestoldans ikke er fint å se på. - Om de handicappede absolutt skal danse, kan de vel lage sitt eget danseprogram, ble det blant annet hevdet. Andre kritikere var opptatt av at Skarsteins deltakelse var urettferdig overfor de andre - funksjonsfriske - deltakerne. Påstanden var at hun ikke ville bli bedømt på samme måte av dommerne, og at hun på grunn av funksjonsnedsettelse i tillegg ville motta sympatistemmer fra seerne.

Etter å ha danset seg gjennom de to første episodene har Skarstein svart på kritikken på elegant vis. Rullestolbrukere kan så absolutt være med i en dansekonkurranse og bli bedømt på lik linje som dansere på to bein. Rullestolen er hennes «fotarbeid». Det er minst like fysisk krevende for henne som for de øvrige deltakerne. Og hun blir bedømt etter de samme tekniske og estetiske kriteriene som de andre.

Selv er Skarstein overrasket over de mange negative reaksjonene som kom da det ble kjent at hun skulle delta i «Skal vi danse?». Hun trodde det var ukontroversielt å være med i et danseprogram. Når reaksjonene likevel kom, er det bra at Skarstein både forteller om dem og tar et oppgjør med dem. Vi trenger åpenbart påminnelser om at mennesker med funksjonsnedsettelser har en like naturlig plass i vårt mangfoldige samfunn som de funksjonsfriske.

På forsiden nå