Adresseavisen mener

Ski-VM skjevt ut fra hoppkanten

Åpenhet rundt alle avtaler knyttet til Ski-VM burde være en forutsetning.

Lørdag får Trondheim VM på ski i 2025. Men politikerne har enda ikke fått sett gjennom avtalen mellom kommunen og FIS.  Foto: Roar Blåsmo-Falnes

Saken oppdateres.

Et bredt flertall i Trondheim bystyre har stilt seg bak Trondheims søknad om å arrangere Ski-VM i 2025. Bystyret har vært opptatt av å få til et økonomisk nøkternt arrangement og full åpenhet rundt alle avtaler mellom det internasjonale skiforbundet (FIS), Norges Skiforbund og Trondheim kommune. Da er det betenkelig at formannskapet sier ja til kontrakter med FIS som offentligheten ikke har hatt innsyn i.

LES OGSÅ: Politikerne sa ja til omstridt VM-avtale

Lørdag avgjør FIS hvem som skal arrangere Ski-VM i 2025. Ettersom Trondheim er eneste søker, er det ingen spenning knyttet til selve tildelingen. Men før tildelingen av arrangementet kan skje, må Trondheim kommune og FIS inngå en samarbeidsavtale (Hosting Contract). Samarbeidsavtalen på 89 sider engelsk tekst ble først presentert for politikerne i formannskapet på tirsdag. Avtalen behandles konfidensielt inntil partene har underskrevet den.

Da formannskapet torsdag formiddag behandlet saken, var Høyres Ingrid Skjøtskift kritisk til både hastverket og hemmeligholdet. Hun foreslo på vegne av partiet at alle kontrakter må gjøres offentlige før det fattes vedtak. Dersom Høyres forslag hadde fått flertall, kunne ikke FIS tildelt mesterskapet til Trondheim på lørdag.

Skjøtskift understreket at Høyre stiller seg bak VM-søknaden. Men siden Trondheim er eneste søkerby, gir det ifølge henne handlingsrom til å både stille krav til FIS og til å bruke den tiden som er nødvendig til en åpen diskusjon om de konsekvensene arrangementet har for byens innbyggere.

Kommunedirektøren beklaget at avtaleutkastet hadde kommet sent til politikerne. Årsaken er at det har pågått forhandlinger med FIS helt fram til denne uka. Kommunedirektøren hevder at Trondheim har oppnådd bedre vilkår i samarbeidsavtalen med FIS enn hva de foregående arrangørene har hatt.

Ski-VM har kommet skjevt ut fra hoppkanten. Som eneste søkerby har Trondheim en unik mulighet til å stille tydelige krav til FIS. Åpenhet rundt avtaler burde være en forutsetning. Det er likevel ikke «Hosting Contract» som avgjør hvor store kommunens kostnader med å arrangere VM til slutt blir. Det kan bystyret fortsatt ha kontroll over når investeringene i anleggene kommer til behandling.

På forsiden nå