Desperat Trump kan bli farlig

Mange lurer på hvor langt Donald Trump vil gå for å beholde makten.  Foto: NTB / Scanpix

Saken oppdateres.

Hvor mye ugagn kan president Donald Trump gjøre i sine siste 60 dager i Det hvite hus? Det lurer ikke bare amerikanerne på. En hel verden venter i spenning på hva denne desperate mannen kan finne på. Tålmodigheten til den nyvalgte president Joe Biden er over. Han kritiserer nå Trumps mange innfall og manglende erkjennelse av realitetene. De mest ihuga republikanerne bør også snart innse at valget er tapt. Hver dag som går uten at Trump erkjenner nederlaget og aksepterer en fornuftig og nødvendig overgang til ny ledelse, dør tusenvis av amerikanere. Fornektelsen fra Trump er ikke bare et demokratisk og økonomisk problem for USA, men han bidrar også til å spre stor usikkerhet ute i verden.

LES OGSÅ: Biden blir USA neste president. Og takk for det!

Biden og hans stab har foreløpig ikke fått tilgang på daglige sikkerhetsbriefer eller muligheter til å forberede en god overtakelse av embetet. Det skjer formelt den 20. januar neste år. Trump forsøker å tviholde på makten videre og fortsetter å spre løgner om at valgnederlaget skyldes omfattende juks. Dessverre har denne løgnen festet seg blant hans store tilhengerskare, og det bidrar til å opprettholde det sterke skillet i det amerikanske samfunnet. Det bidrar også til at den nye presidenten får en mye vanskeligere start enn det andre presidenter har fått. Det er også oppsiktsvekkende at de fleste republikanske lederne ennå ikke har satt ned foten overfor Trump. Det tyder på at lojaliteten til presidenten er større enn hensynet til USA.

LES OGSÅ: Hisser til bråk med forsøk på å kuppe valget

Vi som står på sidelinjen, må bare hoderystende innse at USA sliter med en president som setter seg selv foran alt annet. Det som er verre for det internasjonale samfunnet, er at Trump nå tar avgjørelser i ellevte time som kan påvirke oss alle. Trump har blant annet vurdert å angripe Irans atomanlegg, og han har gitt klarsignal til å trekke tilbake styrker fra Afghanistan og Irak. Det siste skjer tross advarsler fra Senatets republikanske leder, Mitch McConnell. Hva som blir neste trekk fra Trump, er høyst usikkert.

LES OGSÅ: Biden står foran store problemer

Dessverre vil nok ikke Trump noen gang erkjenne at han har tapt. Det har gått så langt at eksperter diskuterer om Trump vil prøve seg på et statskupp. Vi ser imidlertid at stadig flere tør å stå opp mot presidenten og stoppe kontroversielle forslag. Det kan forhåpentligvis bidra til at Trumps tid uten makt skjer litt smidigere enn flere frykter.

Følg Adresseavisen Debatt på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twit

På forsiden nå