Utvis både fjellvett og smittevett i påskefjellet

Nok en koronapåske er over oss. Med mange strenge tiltak, attpåtil. «Uflaks», som Severin Suveren ville sagt.

  Foto: Rune Petter Ness

Saken oppdateres.

Men selv om mange trøndere nok opplever dagens smittevernregler som unødvendige og vel strenge, må de respekteres. Forhåpentligvis vil tiltakene gjøre at vi unngår en kopi av jula. Smittetrykket i Trøndelag har lenge vært lavt, og vi ønsker at det fortsetter slik. Før jul var Trøndelag en av de minst koronarammede områdene i Europa. I romjula ble det tilsynelatende satt nye smitterekorder hver dag.

Seks av ti nordmenn planlegger å være hjemme i påska, ifølge en undersøkelse fra Norsk koronamonitor fra Opinion. Vi håper de som tar seg en hyttetur viser hensyn til hverandre. Dette er ikke påska for festing sammen med mange andre. De vanlige afterskistedene er tvunget til å holde stengt, og vi håper så mange som mulig unngår fristelsen til å flytte afterski-festen til familiehytta.

I hyttekommunene vil enkelte dagligvarebutikker holde åpent i påska, i motsetning til i byene. Vi oppfordrer likevel alle til å tenke seg om før de drar på butikken. Unngå trengsel, bruk munnbind og følg helst oppfordringen om å handle hjemmefra.

De mest grunnleggende smittevernreglene sitter nå i minnet hos de fleste av oss, men mange begynner sikkert å bli slitne av å følge med på detaljene og nye tiltak. Hva er påbud, hva er kun anbefalinger og hvilke gjelder akkurat nå? Kanskje kan de gode gamle fjellvettreglene være til hjelp?

Planlegg turen godt, tilpass den etter forholdene og vis hensyn. Ta med nødvendig utstyr på hytta. Og vend i tide – det er absolutt ingen skam å snu, enten du er oppe i fjellet eller nede i hyttefeltet.

Vi ønsker alle en god påske, uansett hvor du måtte oppholde deg. Nyt høytiden så godt det lar seg gjøre. For selv om vi må være litt ekstra forsiktige i år, trenger vi likevel ikke gro fast i sofaen foran påskekrimmen. Det er lov å få seg litt frisk luft. Det er i det hele tatt mye som fortsatt er lov, så lenge du husker å ta vare på de rundt deg.

Les flere lederartikler her

På forsiden nå