Debatt:

Hva tror dere andre med innvandrerbakgrunn føler nå?

«Det er faktisk noen som vil være en del av samfunnet her, det er noen som drømmer om det» skriver Alma Røkke i dette debattinnlegget.

En video av en person som bankes opp i en garderobe på en videregående skole i Trondheim har blitt spredt i sosiale medier. 

Saken oppdateres.

Kjære dere som er innblandet i voldsepisoder på en videregående skole i Trondheim!

Det var veldig vondt å se og lese om det som hadde skjedd. Min første reaksjon var sinne, jeg diskuterte dette i min familie og sa at jeg ikke kan forstå norsk ungdom som behandler hverandre slik.

Så leste jeg litt senere at dere, som gikk løs på offeret dere hadde valgt og filmet det, har «innvandrerbakgrunn». Jeg fikk enda mer vondt.

For det første er det fordi jeg selv er innvandrer og mor til ei jenta som også har «innvandrerbakgrunn», jeg føler sterk solidaritet med andre som er «nye» her i landet: Uansett hvilket land vi kommer fra, møter vi ganske ofte samme utfordringer.

LES OGSÅ: Fortsetter etterforskning av alvorlig voldssak på videregående skole

Tenker på foreldrene

For det andre fikk jeg veldig vondt av å tenke på deres foreldre. Mange av oss, som ofte omtales som 1. generasjons innvandrere, er her for barnas skyld.

Det er tøft å flytte hjemmefra til et nytt land, begynne alt på nytt. Jeg savner mitt hjemmeland, mine venner, arbeidskolleger, utemarked på nabogaten, jeg savner lyder av storby; noen ganger føles det at savnet er uutholdelig, og jeg gråter.

Jeg vil hjem, fordi hjemmet mitt er der, det er der jeg var født og oppvokst, det er der jeg vil være nå. Men for min datter er hjemmet her.

LES OGSÅ (PLUSS): Voldsvideo fra skole i Trondheim har utløst massiv hatdebatt på nett

Kom til Norge

Vi kom til Norge når hun var 2 måneder gammel og selv om hun vet at hun er født i et annet land, er hun hjemme her, i Norge. Hun går i norsk barnehage, snakker norsk, hun skal gå på norsk skole. Hun er allerede godt integrert og hun er inkludert, det er kanskje dere og.

Jeg tror ikke det finnes foreldre som ikke vil sine barn beste. Jeg er ganske sikker på at foreldrene deres er veldig glade i dere og har kommet hit og bor her bl.a. fordi de ønsker dere en god fremtid.

Hva gjør dere med foreldrene deres? Hvorfor velger dere å oppføre dere slik? Tror dere at deres mødre er stolte av dere nå? Neppe.

LES OGSÅ DENNE KOMMENTAREN (PLUSS): 33 grunner til å elske Trøndelag

Andre innvandrere

Hva tror dere andre «med innvandrerbakgrunn» føler nå? Det er faktisk noen som vil være en del av samfunnet her, det er noen som drømmer om det. Det er det vi ønsker som er foreldre til våre barn.

Jeg skriver dette og tenker på dere, og alle andre «med innvandrerbakgrunn», jeg tenker på min datter og mine venner og kjente fra alle verdens kriker og kroker, jeg tenker på deres foreldre, på gutter dere har mishandlet og på foreldrene deres, jeg tenker på skolen deres.

Disse tanker gjør meg veldig trist. Uansett hva som er grunnen til deres oppførsel, må dere forstå, dere er voksne nok, at ingenting kan bortforklare det dere har gjort.

Når dere hadde valgt å slå andre og filme det ( Hvordan får man slike syke ideer?) var det ikke bare ofrene deres som fikk vondt, det fikk også foreldrene deres og mange andre som også er «stemplet» med innvandrerbakgrunn.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.

Hør Adresseavisens kommentatorer på podkast:


På forsiden nå