Debatt

Kan jeg bare få si at jeg elsker norske menn!

Dere er, ganske enkelt, unike i verdenssammenheng, skriver Anne Leinum i dette debattinnlegget.

Norske menn: «Dere er, ganske enkelt, unike i verdenssammenheng fordi dere ikke knytter selvbilde og egenverdi til tradisjonelle kjønnsroller» skriver Anne Leinum i sin hyllest til den norske mannen. 

Saken oppdateres.

Kan jeg bare få si at jeg ELSKER norske menn! Vi norske kvinner tar likestilling for gitt, men når det kommer til nettopp det, har dere gått samme skole som oss og er derfor med på å gjøre det mulig. Så en hyllest til dere fra meg i dag.

Har du hørt den om han fra Texas som var på besøk i gamlelandet?

– I love Norway, sa han.

– But what's with all the gay nannies?

Dette er visstnok en sann historie og gjesten siktet selvsagt til norske menn i pappaperm.

Les også: Hun utfordrer Venstre om papparollen

Offroad barnevogn

For hvor ellers kan du se flokker av menn som trener i skog og mark, med offroad barnevogn, stål i blikket og med bleier, sinksalve og tåteflasker i ryggsekken?

Ingen andre steder.

Norge er det landet i verden som har lyktes best med å lukke gapet mellom kjønnene, i tett konkurranse med resten av Norden.

Vi har lett for å glemme at dette er noe også menn har bidratt til.

Norske menn gikk foran ved å finne seg i å dilte etter. Begrepet Myk Mann har heldigvis falt ut av dagligtalen, men i en kort periode på 70-tallet, ble den myke mannen holdt fram som et ideal i progressive kretser.

Selv husker jeg mannen som jobbet i barnehagen jeg gikk i. Han tasset mildt rundt i slitte fotformsko og gjemte den eventuelle motviljen han måtte føle, bak et stort og frittvoksende skjegg.

Les også: Google vil ha likestillings-emojis

Den myke mannen

Selv om den myke mannen var et flyktig vesen, har vi likevel mye å takke ham for.

Den myke mannen viste oss at det er like greit for menn å ta utradisjonelle valg som det er for kvinner.

Han var det tause sidekicket til kvinner som stolt og nevenyttig tok for seg av mulighetene den nye virkeligheten bød på.

Han var rett og slett et nødvendig og stilltiende premiss for at kvinners rolle i det norske samfunnet fikk utvikle seg til det vi ser i dag.

Misforstå meg ikke; jeg er feminist og stolt av det. Det var kvinner som insisterte på å skape forandringer i samfunnet og det var de som tok den største støyten.

Les også: «Han kan være med neste buss, for rullestolplassen er allerede full av bagasje»

De tøffe gutta

Men jeg synes det kan gå litt hardt utover gutta noen ganger. Vi glemmer at dere trauste, norske menn gikk i samme læra som oss. Dere ble oppflasket på de samme Barne-TV-programmene, med de samme skolebøkene og med regjeringer som stadig fikk høyere kvinneandel.

I dag er det de tøffe gutta som jobber i barnehage, SFO og i småskolen. Og norske menn vet at vi har det bedre alle sammen når vi stiller likt. Dere nyter å få lov til å være en større del av barnas liv og å slippe å bære det økonomiske ansvaret for familien alene.

Dere er, ganske enkelt, unike i verdenssammenheng fordi dere ikke knytter selvbilde og egenverdi til tradisjonelle kjønnsroller.

Det vil jeg dere skal vite at vi setter pris på, selv om vi av og til glemmer å si det.

Slike gutter det vil gamle Norge ha!

Les flere debattinnlegg på adressa.no/meninger

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.

«Norske menn gikk foran ved å finne seg i å dilte etter» skriver Anne Leinum. 

«Norske menn gikk foran ved å finne seg i å dilte etter» skriver Anne Leinum. 

På forsiden nå