Vi som er voksne må innrømme at vi liker oss godt i slike sammenhenger - så hvorfor vil vi ikke la barna våre få erfare det? spør Inger Margrethe Moa i dette debattinnlegget.

Ordføreren har vist handlekraft og informert byens skoler om at kjønnsdelte SFO-planer ikke godtas. Hva er det så vi mister ved det?

Jeg jobbet inntil nylig ved en SFO i byen som har gitt et tilbud om kjønnsdelt aktivitet i en årrekke. «Jenteklubb» og «gutteklubb» var et tilbud hver 14. dag til barna på 3. og 4. trinn, og var en fritidspedagogisk, gjennomtenkt aktivitet for jenter og gutter.

I starten av semesteret delte vi jentene og guttene, og gjennomførte planleggingsmøte med begge gruppene. Gjennom reell medbestemmelse og medvirkning definerte barna sitt eget fritidstilbud.

De fleste forslag som kom opp på slike møter kan beskrives som kjønnsspesifikke, som Spa for jenter og dataklubb for gutter. Dette er kjent i SFO: Gir vi tilbud om aerobic er det jentene som møter opp. Skal vi lage animasjonsfilm med LEGO-figurer, kommer guttene. Synd, men sant.

Gikk på tvers

På planleggingsmøtet la vi derfor stor vekt på to ting: vi tok spesielt vare på forslag som gikk på tvers av tradisjonell kjønnstenkning og vi utfordret barna til å tenke utenfor boksen!

Mennene på gutteklubben snakket varmt om aerobic, og ble positive rollemodeller i møte med en aktivitet som var ny for alle. For hvis vi skulle «lure» guttene til å prøve aerobic, var jo gutteklubben den perfekte arena: Alle var like uerfarne, og det var lov å prøve og feile!

Slik endte vi opp med semesterplaner som speilet både de feminine og maskuline sidene ved livet, og fikk gutter som så kattevideoer på YouTube og jenter som buldret i klatrehallen.

Slike opplegg er det nå ikke lov å gjennomføre på Trondheims SFOer.

Hva med gym?

Hva da med å dele inn bruken av gymsalen etter kjønn?

Vi gjorde det, og gjett om vi fikk mange jenter med i gymmen! Når vi en sjelden gang hadde jentegym på planen var køen lang og glisene brede, for de gledet seg så innmari til en times aktivitet uten å måtte forholde seg til de dårlige taperne, de som hele tiden kranglet på reglene og tok stor plass med knokler og bein, nemlig guttene på seks-sju.

Kranglefantene lot vi dessuten få sin egen økt i gymsalen litt tidligere på dagen.

Kjønnsdelte aktiviteter i Trondheims-SFOene har kun utgjort noen få prosent av det totale tilbudet, og har som det meste i SFO, vært frivillig å delta på. Men for mange barn har disse aktivitetene vært noe av det de har gledet seg mest til.

Fikk du med deg Ivar Kotengs innspill i storhall-debatten: Når vi ikke byplanlegger, blir det bare rot og tull

Forstår barna

Jeg forstår dem. Noe av det artigste jeg vet er å dra på jentetur! Jeg fryder meg sammen med kvinner som gir meg mulighet til å fordype meg i interesser jeg sjelden får utløp for i fellesskap med begge kjønn til stede.

Vi som er voksne må innrømme at vi liker oss godt i slike sammenhenger- så hvorfor vil vi ikke la barna våre få erfare det innenfor gode, verdiforankrede rammer?

Jeg lurer på om ordføreren har oversikt over konsekvensene av å sette en stopper for SFOenes mulighet til å tilby aktiviteter inndelt etter kjønn.

I mine øyne blir tilbudet fattigere for barna og det synes jeg er trist, for jeg har til nå opplevd Trondheim kommune som en arbeidsgiver som har satset på kvalitet og mangfold i SFO.

PODCAST: Hør våre kommentatorer snakke om mediekrise, burkini og Norges svar på Donald Trump

Les flere debattinnlegg på adressa.no/meninger

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.