Debatt

Plump og pinlig revy på RBKs 100 års-jubileum

«RBK i 100» - åpent brev til Rosenborg Ballklubb.

Revygjengen: Sigmund Kveli, Arnt Egil Rånes og Harald Morten Bremseth sto bak jubilumsshowet «Helt i hundre», og hadde med seg Roar Strand, Charlotte Audestad og Trine Lise Olsen på scenen.  Foto: OLE JACOB HOEL

Saken oppdateres.

Jeg er som svært mange andre trøndere og ikke-trøndere svært opptatt av og glad i Rosenborg Ballklubb. De fleste med et visst engasjement for RBK har vel registrert at klubben i år feirer 100 år. Det er litt av en prestasjon, så det skulle bare mangle at ikke klubben skulle markere dette. Jeg har registrert dette på flere områder: jubileumskamp i mai med gamle stjerner, opptil flere dokumentarfilmer med premierer nå i høst, en ny og revidert dokumentarisk historiefortelling i bokform av Geir Svardal - og sist men ikke minst, et offisielt jubileumsshow!

LES OGSÅ: Festkveld for 100-åringen RBKSpenningen og gleden var derfor stor da jeg og min samboer skulle dra til Scandic Lerkendal for å settes i skikkelig god RBK-stemning og for å kose oss med høydepunkter fra klubbens unike og fantastiske historie. Men hva er det som møter oss?

Til å fronte dette har klubben gitt tilsynelatende vide fullmakter til artistene Kveli, Rånes og Bremseth fra Nord-Trøndelag. Som over flere år har spilt revy og bygget opp noen underlige karakterer fra ei fiktiv bygd i samme område til en engere krets av tilskuere. Den «røde tråden» i forestillingen er denne bygda (Brein?) og disse karakterene. De legger også på noen flere karakterer gjennom å benytte en stand-up artist fra Finnmark og en visesanger fra Hitra.

LES OGSÅ: Han var blitt 40, men hadde neppe lagt opp hvis det ikke var for hjerteproblemeneHelt åpenbart er det noen som synes dette er ustyrtelig morsomt, spesielt de få tilskuerne som kjenner karakterene og kanskje er så heldige å komme fra et «livat» vorspiel. For det store flertallet ble dette en opplev-else med «flau smak i munnen». Jeg skal selvfølgelig være forsiktig med å ta med andres meninger om dette, men for oss ble det opplevd som en slags plump og pinlig skolerevy, med billige poenger, musikk på playback og minimalt fokus på RBK som jubilant og fotballklubb.Sentralt i «forestillingen» var også en meget utilpass Roar Strand. «Supermann» og kanskje tidenes spiller på RBK var redusert til en fortellende og syngende lokal «Leif Juster». Av og til så bør skomakeren bli ved sin lest og bli husket for dette - slik oppleves det i alle fall. Når det er sagt, så var det mere mening i Strands innslag (de var faktisk om RBK) enn historien om familien Rein eller Brein eller hva det var de het. En dukkeversjon av Nils Arne Eggen hadde også fått plass på scenen. Iført en «datastemme» og et «hav» av dårlige replikker.

LES OGSÅ: RBKs 100 besteSå kjære RBK og Tove Moe Dyrhaug: hvor i all verden er kvalitetssikringa? Jeg sitter igjen med den bestemte følelsen av at dere kunne fått så mye mere ut av dette enn det «mølet» som ble presentert, til den nette pris av 595,- pr billett. Hva med fokus på:

- De sportslige høydepunktene, for de er det mange av.

- Personlighetene/profilene. Et lite eksempel på dette er Eggens mange udødelige sitater og pressekonferanser. Klubben har hatt Mini og Odd Iversen også, bare så det er nevnt. Det nærmeste vi kommer er Mini og Sørloth med noen få ferdigsnekra replikker på storskjerm.

- Et historisk tilbakeblikk på starten i 1917

- Supportersangene. Det er meg totalt uforståelig at ikke Flakne og Ingebrigsten er en del av dette showet.

LES OGSÅ: Rosenborg ballklubb 100 årDette var meget skuffende, rett og slett ei «suppe» som ikke er RBK verdig. Det er flott at klubben tar i bruk «hele» Trøndelag (pluss Finnmark) når det inviteres til jubileumsshow, men jubilanten være hedersgjest. Slik ble det definitivt ikke.

Les flere debattinnlegg på adressa.no/meninger

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter

Roger Fredheim 
        
            (Foto: Privat)

Roger Fredheim  Foto: Privat

På forsiden nå