Debatt

Studenter går rundt som vandrende lik for å kapre seg en plass i lesesalen. Det er fullt, og jeg gir opp

«Vi trenger en ny lesesal i Trondheim» skriver Martine Dahl Bastiansen (17) i dette debattinnlegget.

Trondheim folkebibliotek: «Nok en ettermiddag der jeg tusler av sted til biblioteket i byen, bare for å se alle plassene oppfylt» skriver innleggsforfatteren. 

Saken oppdateres.

Nok en ettermiddag der jeg tusler av sted til biblioteket i byen, bare for å se alle plassene oppfylt og studenter gå som vandrende lik rundt i øverste etasje for å kapre seg en plass i lesesalen.

Grupperommene er booket til noen jusstudenter, og stolene er fylt opp av en gruppe pensjonister. Det er fullt, og jeg gir opp.

Alternativene mine er nå å sette meg på en kafé, betale 40 kr for en kopp kaffe og måtte sitte og høre på folk som snakker mens jeg prøver å øve på matte. Eller gå hjem. Problemet mitt er at rommet mitt er for kaldt og at veien til kjøleskapet er akkurat litt for kort.

Les også: Her står studentene i kø for leseplass


Vi bor i en studentby

Men jeg vet det er verre for andre, det er folk der ute som trenger et sted å være.

Vi bor i en studentby, men ikke alle har tilgang til lesesalen på Sonans.

For videregående elever er tilbudet altfor dårlig, med et skolebibliotek som stenger før vi slutter på skolen og et hovedbibliotek som stadig er fullt. Ingenting gjør meg mer motivert til å faktisk ville jobbe, enn å sitte i en sal der resten også jobber. Burde ikke det prioriteres?

Opptatt av debatt? Les: 3 min, 2 min, 1 min, nå ... men hvor er bussen? Så plutselig: 9 min, 8 min ... og der forsvant oppføringen


Trenger ny lesesal

Dette er ingen enkel sak, men det må bli en prioritet. Byen vår er ikke tilrettelagt for oss som ønsker å jobbe, eller dem som bor langt unna. Om det er en student, en privatist eller en videregående elev. Alt vi ønsker oss er et sted der vi kan jobbe med vårt, uten å måtte sitte alene på en full kafé.

Nå skal det sies at jeg har vært innom alle byens kafeer, og bare fåtallet er faktisk tilrettelagt til å jobbe på med andre ting enn å skrive tekster på en pc-skjerm. Kanskje er løsningen å få flere internettkafeer som er designet for at vi skal kunne jobbe. Eller det billigste alternativet for oss forbrukere: En ny lesesal i Trondheim.

For sånn som etterspørselen er nå så vil denne lesesalen bli brukt, og både byen og samfunnet vil få noe igjen for det.

Mer debatt: Det vrimler av dyrevernere i dagens samfunn. Rart at ingen reagerer på dyrplageri på TV


Dumt å måtte krige om plass

Ikke alle har et sted å jobbe hjemme. Ikke alle har plass, eller råd til en pult, og det er dumt av oss å forvente det.

Noen trenger å komme seg ut, og andre trenger bare et bedre sted å konsentrere seg på. Det er dumt at det må gå ut over dem som vil, de som ønsker å jobbe for å, på lik linje med resten, få en mulighet til å kunne gjøre det bra.

Det er dumt at de må krige om en kvadratmeter på hovedbiblioteket, eller betale 40 kr for å jobbe i noen timer med bråk. Dette er en gylden mulighet for å prøve noe nytt, utvikle et nytt sted der folk kan samles og gjøre lekser eller øve seg opp til eksamen. Vi trenger en ny lesesal i Trondheim.


Hør våre kommentatorer snakke ulven på melkekartongene, statsbudsjettet, Peer Gynt og Petter Northug

Følg Adresseavisen Meninger på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter

«Ikke alle har et sted å jobbe hjemme. Ikke alle har plass, eller råd til en pult» skriver Martine Dahl Bastiansen.  

«Ikke alle har et sted å jobbe hjemme. Ikke alle har plass, eller råd til en pult» skriver Martine Dahl Bastiansen.  

På forsiden nå