Debatt

Julehandelen på grensen endte i knuffing, håndgemeng og kjefting

«Når mistet vi evnen til å vente på tur? Hva skjedde med folkeskikken?» spør Lisa A. Bersvendsen i dette debattinnlegget.

«Lørdag 16. desember var tilstanden på Coop Storlien fullstendig galimatias» skriver innleggsforfatteren. Bildet er tatt på Coop Storlien et tidligere år .  Foto: KIM NYGÅRD

Saken oppdateres.

Så var det snart jul igjen og alle skal handle det de sårt trenger til jul. Mange trøndere tar turen over grensa for å få seg en billig julehandel. Dette gjelder både mat, tobakk og polvarer. Mange har også oppdaget at det går an å bestille varer fra det svenske Systembolaget og få dem brakt til Storlien, hvor de kan hentes. En praktisk løsning for travle trøndere i julestria.

I denne forbindelse er det på sin plass å stille følgende spørsmål: Når mistet vi evnen til å vente på tur? Hva skjedde med folkeskikken?

Les også: Grensehandelen har økt med 3 milliarder kroner


Fullstendig galimatias

Lørdag 16. desember var tilstanden på Coop Storlien fullstendig galimatias. Vi kjørte i god tid, vi. Eller vi trodde det, i alle fall. Da vi var framme ca. 09.45 ble vi møtt av ei kø så langt øye kunne se. Etter hvert kom også de daglige bussene inn på parkeringsplassen. Vi så for oss at dette kom til å ta tid, men lite visste vi om at det skulle bli en så lang og kald affære.

Etter omtrent en times køståing kom en vekter. Siden køa hadde svingt seg ut døra som vender mot bilveien, følte vekteren seg tvunget til å flytte køa på motsatt side. En god tanke, da mange allerede sto ute i veien.

Dette ble starten på en rekke konflikter blant mange som sto i køa. De som i utgangspunktet sto sist i køa, løp rundt og inn døra på motsatt side, og dermed smatt lett et stykke foran oss som ble fanget inne i gangen.

Opptatt av debatt? Les: Om uroen ved Sjetne skole: Skoleeier har valgt å skyte sin frontsoldat i ryggen


Vekteren fikk kjeft

Nå kom køa fra begge sider. Flere oppgitte køståere satte spørsmålstegn ved rettferdigheten i dette, hvorpå vekteren ga klar beskjed om at de fra høyre måtte vente. Dette var det enkelte i køa som mislikte sterkt.

Den store vekteren fikk klar beskjed: «Kjeften din! Jævla svenske!» Han hadde jo ikke sneket i noe kø! At han skulle finne seg i å vente på tur var en helt fremmed tanke for vedkommende.

Vi andre trøndere i køa (eller var det bare meg?) begynte å skjemmes over det hele. Jeg lurte i mitt stille sinn på hvorfor jeg i all verden sto der i køa.

Mer debatt: Fri oss fra telemarknedslaget


Blokkerte døra

Bedre ble det ikke av at en køståer skulle blokkere døra for å unngå snik. Dette var upopulært og stemninga ble amper. En annen bestemte seg får å bruke makt på vedkommende. Dette endte i håndgemeng, knuffing og kjefting.

Folk pressa fra alle kanter og jeg begynte å lure på om dette var køa til ombudet eller køa inn på Justin Bieber-konsert. Å se mannfolk i godt voksen alder slenge med leppa, kjefte opp vektere og slåss med hverandre gjorde ikke akkurat et godt inntrykk. Den stakkars vekteren må ha mista all tro på oss over grensa etter måten han ble behandlet på.

Tre timer senere satt vi i bilen igjen og hadde kommet oss ut i live, med varene. Jeg fikk også med litt skam på kjøpet. På vegne av folk som ikke kan oppføre seg som voksne folk. På vegne av folks manglende evne til å vente på tur. På vegne av folks egoisme.

Så, på vegne av meg selv vil jeg unnskylde alle teite, barnslige trøndere. Vi kan ikke å stå i kø!


Hør våre kommentatorer og gjest Mats Ramo snakke om Venstre, polititsk krangel og trøndersk kultur

Følg Adresseavisen Meninger på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter


Ønsker du å motta aktuelle meninger i innboksen?

Abonner på nyhetsbrevet mitt og få ukentlig innblikk i hva jeg mener er viktige debatter og interessante meninger, både i Adresseavisen og hos andre. -Tone Sofie Aglen, politisk redaktør i Adresseavisen.

Innleggsforfatteren: Lisa A. Bersvendsen har vært på julehandel på Storlien. 

Innleggsforfatteren: Lisa A. Bersvendsen har vært på julehandel på Storlien. 

På forsiden nå