Debatt

«Ka æ e klar tå? Æ e klar tå å selge Sorgenfri og møt allj nedlatende blikkan»

«Det gjør du som Sorgenfri-selger. Blir ignorert, sett ned på, kalt stygge ting. Av helt vanlige mennesker» skriver Inga Skogvold Rygg i dette debattinnlegget.

«Om du ikke ser deg råd for å bruke 100 kroner på et blad, er det helt gratis å smile, si hei og anerkjenne mennesket foran deg» skriver innleggsforfatteren. 

Saken oppdateres.

Klokka er ti på ni en onsdag i august og en selger tusler inn døra på Gatemagasinet Sorgenfri. Han går bort til kaffemaskinen og ordner seg en kopp kaffe, to sukkerbiter og melk må det være oppi, før han setter seg og blar gjennom avisa. Han er i godt selskap, men det er ikke mange av dem: Seks selgere ville prøve lykken denne dagen. Det pleide å ligge rundt tretti.

Og sånn har det vært en stund. Salget går trått i sommer. Det har gått trått i hele år. Hvorfor? Vanskelig å si. Kanskje synes ikke folk bladet er bra nok. Kanskje er det ikke nytt og spennende lenger, etter elleve år på gata. Kanskje er ikke folk villige til å bruke 100 kr i måneden på bladet. Da blir det ikke verdt det. Å selge Sorgenfri er ikke bare enkelt, og mange kvier seg for å starte som selgere hos oss. De vet hva slags stigma det kommer med.

Opptatt av debatt? Les også: Nei, nå har jeg fått nok. Du bommer alltid, og da mener jeg ALLTID


Dystert ansikt

I fjor sommer kom en av selgerne innom med et dystert drag over ansiktet. Jeg spurte hva det var, han sa han var klar (på den trønderske måten). På spørsmål om hvorfor, svarte han:

«Ka æ e klar tå? Æ e klar tå å selge Sorgenfri og møt allj dæm nedlatende blikkan».

For det gjør du som Sorgenfri-selger. Blir ignorert, sett ned på, kalt stygge ting. Av helt vanlige mennesker.

Men ut måtte han likevel, for han trengte penger og Sorgenfri er et av få tilbud i Trondheim som gjør det mulig for ham å tjene penger på lovlig vis.

Mer debatt: Stakkars lille Bakklandet. Dette er en av grunnene til at jeg misliker idretten så sterkt


Gratis å smile

Det er ingen tvang å kjøpe Sorgenfri. Men om du bruker en hundrings av stipendet eller lønna, er du med på å støtte et tilbud som gir jobb og inntekt til mennesker med få andre muligheter til å skaffe seg akkurat det.

Om du ikke ser deg råd for å bruke 100 kroner på et blad, er det helt gratis å smile, si hei og anerkjenne mennesket foran deg som en del av din verden og ditt samfunn. Et menneske som er på jobb, og som ikke har gjort deg noe annet vondt enn å kanskje minne deg på den veldig ubehagelige følelsen av å være privilegert, med stødig inntekt, et trygt nettverk og en liten weekendtur i høstferien å se fram til.

Vær litt ålreit og gjør dagen til en Sorgenfri-selger litt bedre neste gang du går forbi. Smil og si hei, kanskje kjøp et blad og spør hvordan det går. Ække så vanskelig, det.


Hør våre kommentatorer og gjest Mari Holm Lønseth snakke om Sandberg-exit, nye meningsmålinger og mer bråk om Spektrum og i Finnmark

Følg Adresseavisen Meninger på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter


Hør vår debatt-podkast: - Man må kunne tåle karikaturer av profeten


Innleggsforfatteren: Inga Skogvold Rygg er resepsjonist hos Sorgenfri 

Innleggsforfatteren: Inga Skogvold Rygg er resepsjonist hos Sorgenfri 

På forsiden nå