Debatt

Skjermfri begeistring

Poenget med Skjermtid er å hjelpe deg å sette grenser for egen bruk av Iphonen.

Du kan nå sjekke hvor mye tid du bruker på mobilen din per dag og i løpet av uken, også fordelt på hvor du leser. 

Saken oppdateres.

Apple lanserte nylig «Skjermtid». Dette er verktøyet som viser hvor mye tid du bruker på internett, sosiale medier, mail og ulike programmer. Poenget med Skjermtid er imidlertid ikke å gi deg denne statistikken, men å hjelpe deg å sette grenser for din egen og barnas skjermtid. Som deleier og merkevaredirektør i Eplehuset tillater jeg meg herved å kaste noen epler i eget eplehus.

LES OGSÅ: Undersøkelse: Fire av ti sier de bruker mobilen for mye

Alt kan ikke digitaliseres. Videokonferanser er en nødløsning, som sparer tid og miljø, men ingenting slår det å møtes ansikt til ansikt. Jeg liker at folk ser på meg når de snakker til meg. Jeg liker at folk er til stede. Når de er sosiale. Når de kjører bil og barnevogn. Kort sagt: Legg vekk mobilen! Det er på tide å ta kontroll, og gode verktøy er som kjent halve jobben.

Marius Brevik, markedsdirektør Eplehuset i Trondheim   Foto: Morten Antonsen

 

Skjermtid avslører at jeg brukte 21 timer og 45 minutter på min Iphone forrige uke, 3 timer og 6 minutter på underholdning og 7 timer og 26 minutter på sosiale medier. Det er opplagt at jeg er avhengig, men om det er et problem at jeg har plukket opp mobilen min 96 ganger hver dag de siste 7 dagene, er først og fremst min sak – og kanskje min kommende kone. Når barna våre etter hvert blir så store at de får sin egen Iphone, skal vi helt sikkert ha både ett og to familieråd om skjermtid. Poenget er at vi må ta tilbake styringen; teknologien skal være vår slave, ikke omvendt.

LES OGSÅ: Mitt liv som skjermjunkie


Jeg tror mer på teknologi enn holdningskampanjer. Teknologien forandrer verden, og som sådan er det bare betimelig at selskapet som fant opp iphone også finner opp verktøyet som lærer oss å ta en pause fra iphone. Tim Cook, Apples sjef, avslørte i et intervju på CNN, at Skjermtid har vist ham at han bruker sin iphone for mye. Og det er mye som taler for at Apple fremover vil gjøre mer og gi oss flere verktøy som hjelper oss å ta pauser enn mange av de andre store aktørene på den digitale arenaen, for i motsetning til Facebook og Google er ikke Apple avhengig av inntektene fra reklame.

LES OGSÅ: Stadig flere yngre barn får mobil: Flere svarer at de bruker mer tid på mobilen enn med familien

Det er ikke mobilen som gjør deg avhengig – det er innholdet. Psychological Reports publiserte nylig en undersøkelse fra Australia som viste at ungdommer som glor på mobilen når de møtes har flere symptomer på depresjon og sosial angst. Multitasking er med andre ord ikke bare umulig – det er også helseskadelig. Harvardprofessor Amy Cuddy, som mange har sett på TED-talk i flere foredrag om kroppsspråk, har skrevet en ny bok som heter Presence. Den handler om hvor viktig det er for ledere å være virkelig til stede. Du blir med overbevisende av å være til stede, da sier du: «Jeg bryr meg om deg.». Første skritt for å oppnå tilstedeværelse er rett og slett å bli klar over når du ikke er til stede. Selv har jeg bestemt meg for at redusere tiden jeg bruker på Instagram og Facebook, og dessuten kommer jeg til å starte flere møter med å si: Skal vi bli enige om at vi legger bort mobilene i dette møtet? (Det er enklere når du har en Apple Watch.).

Hør våre kommentatorer snakke om: Nytt år, ny regjering, nytt Bleken-jubileum og ny naziavsløring i norsk kulturliv

Følg Adresseavisen Meninger på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter


Hør vår debatt-podkast: De møtte sine jentesuperhelter


 
På forsiden nå