Debatt

De med flest studiepoeng går Birken og følger helseråd

Når jeg legger opp treningsprogram og øvelser for mine pasienter, er det ikke uvanlig at de ikke følges opp. Er de late, forstår de ikke sitt eget beste?

Det er store sosioøkonomiske forskjeller når det gjelder helse. Det er de med flest studiepoeng som løper halvmaraton, går Birken på ski og som lettest tar til seg myndighetenes helseråd, skriver innleggsforfatteren.  Foto: NTB / Scanpix

Saken oppdateres.

Trene, spise fornuftig, ikke røyke og lite alkohol er oppskriften for god helse og et langt og godt liv. Er det så enkelt? Myndighetenes helseanbefalinger har i mange år understreket det individuelle ansvaret for egen helse. Det er liten tvil om at anbefalingene om et sunt levesett er fornuftig og vitenskapelig godt dokumentert. Likedan at hvert menneske har medansvar for seg selv og sin egen helse.

LES OGSÅ: Lege mener forlag sprer farlige helseråd i ny bok

Så hva er det jeg savner i myndighetenes helseanbefalinger og i de rådene som strømmer mot oss fra helsekåte motivatorer i aviser, tv og på sosiale medier? Jo, blant annet overses de kreftene i oss mennesker som ikke alltid er rasjonelle og fornuftige. Når jeg legger opp treningsprogram og øvelser for mine pasienter, er det ikke uvanlig at de ikke følges opp. Er de late, forstår de ikke sitt eget beste?

Torgrim Tønne 

 

Dosent ved Høgskolen i Sørøst-Norge, Runar Bakken skriver i boka «Alle vil leve lenge, men ingen vil bli gamle» om menneskenes irrasjonalitet: «Det er noe med at det korrekte, det vitenskapelige «sanne» gjennom en eksklusjon av det irrasjonelle, tar seg den frihet å fortelle folk hvordan de bør leve; hvordan og hvorfor de bør leve et sunnere, helsevennlig liv. Kanskje er det derfor det forebyggende og helsefremmende «språket» i liten grad når fram til dem som trenger det «mest»?

LES OGSÅ: 10 spådommer for fysisk aktivitet i fremtiden


Vi vet også at det er store sosioøkonomiske forskjeller når det gjelder helse. Det er de med flest studiepoeng som løper halvmaraton, går Birken på ski og som lettest tar til seg myndighetenes helseråd. Forventet levealder for menn i bydelen Sagene i Oslo var 71,5 år mot hele 81 år i Vestre Aker i 2015. For å sitere Bakken igjen: «Helseatferd knyttet til røyking, drikking, kosthold og mosjon er av betydning, men andre faktorer er viktigere for sykelighet og dødelighet enn usunn livsstil. Dette er belastninger knyttet til arbeid, arbeidsbetingelser og lønn; til lav inntekt, usikker og lite forutsigbar inntekt, mangelfull levestandard, dårlige boliger, store krav til ytelser kombinert med minimale muligheter til å ha kontroll over egen arbeidssituasjon».


Professor Terje Eikemo ved NTNU sa i et intervju med Adresseavisen for en stund siden at det viktigste tiltaket for god folkehelse er å utjevne levekårene. Ikke bare mellom de fattigste og rikeste, men også alle som befinner seg imellom. Dette sa Eikemo ikke ut fra politisk overbevisning, men ut fra det han fant i sin og andres forskning.

LES OGSÅ: Fedmeproblemet er langt mer enn intervalltrening og diett

Så da er det kanskje ikke slik at god helse kun er et privat prosjekt hvor din fornuft, motivasjon og dedikasjon er avgjørende for om du kan leve livet ditt fritt for sykdom og plager til du i høy alder pent og rolig dør og går ut av tiden? Det er utvilsomt et klasseskille når det gjelder helse. At uvitende spaltister og tightskledde, kommersielle helseaktører ikke ser dette får så være. Verre er det at helsemyndighetene, godt fulgt av offentlige helsearbeidere, helsejournalister og politikere, i årevis har underkommunisert budskapet om de sosioøkonomiske forskjellenes betydning for folks helse ved i all hovedsak å understreke det individuelle ansvar, og at kun du selv er din egen lykkes smed. Så enkelt er det ikke.

Hør våre kommentatorer og gjest Jonas Skybakmoen snakke om Venstre-bråk, Skippysenteret og trøndersk kulturliv

Følg Adresseavisen Meninger på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter


Hør vår debatt-podkast: De møtte sine jentesuperhelter


På forsiden nå