Debatt

Hva skal vi egentlig med homo-Pride?

Pride er en solidaritetserklæring på samme måte som 1. mai er det til arbeiderbevegelsen, 8. mars er det for kvinnene våre og 17. mai er det for grunnloven.

Om det kjennes trangt, trist og ubekvemt der inne i mørket – så er det jo bare å gjøre som de av oss som er homofile har gjort – kom ut av skapet, her er det mye triveligere å være, skriver innleggsforfatteren.  Foto: Arvid Storli, Opdalingen

Saken oppdateres.

Hvert år i forbindelse med Pride blusser debatten opp igjen: Hva er egentlig vitsen med alle disse halvnakne homofile og lesbiske som så ellevilt presser på de av oss som er heterofile sin seksualitet, privatliv og plagsomme livsglede?

I år er det 50 år siden Stonewall-opprøret. Stonewall var en bar i Christopher Street i New York, et samlingssted for homofile og dragqueens, som med jevne mellomrom ble utsatt for politirassiaer der hovedhensikten var å plage og sjikanere homsene.

LES OGSÅ: Han fikk denne sms-en fra broren: «Hei, jeg er homofil. Kommer du til å melde deg ut av slekta?»

28. juni 1969 fikk dragqueen-ene og homsene nok og gikk til motangrep mot politiet. Det ble et helvetes lurveleven og sammenstøtet er blitt beskrevet som et opprør mot undertrykkelse, diskriminering og sjikane.

Opprøret spredte seg og kampviljen var tent, man begynte å gå i demonstrasjonstog og folk ville ikke lenger la seg kues, latterliggjøres og tøyles. Det er litt av forklaringen på at demonstrasjonene har fått et slikt preg av ekstravaganse og overdrivelse – her er det jaggu ingen som skal holdes tilbake.

Det kommer selvsagt an på ditt politisk ståsted, men i SV påstår vi med ganske så stor sikkerhet at et samfunn som er godt for kvinners rettigheter også er bra for mannfolka i samfunnet. På samme måte mener vi at et samfunn som verner og beskytter minoritetene også vil være et ok sted å være for majoriteten.

LES OGSÅ: - Til helsike med dem som kjempet imot

Selv om det kanskje er noen der ute som er redde for et mangfoldig, åpent og inkluderende samfunn, så vil de aller fleste av oss være enig i at det er et godt sted å leve for de aller, aller fleste.

Pride er også å vise hvem man egentlig er, og derfor synes jeg det er helt greit at barne- og familieminister Ingolf Ropstad (KrF) holder seg borte fra Pride-toget. Alt for mange politikere «maler seg rosa», for å skjule at de i virkeligheten bærer helt andre farger.

Rosa-fargen som er blitt en slags kampfarge for homofile, brukes ikke fordi den er «femi». Rosa-fargen stammer fra de rosa trekantene som nazistene tvang de homofile å bære i konsentrasjonsleirene før de ble torturert og gasset i hjel.

I Oppdal kommune har varaordfører Ingvill Dalseg (H) på eget initiativ foreslått at man politisk skal markere 50-årsjubileet for opprøret i Stonewall. Forslaget ble fremmet i kommunestyret i mai og fikk full tilslutning av ordfører Kirsti Welander (Ap) og resten av kommunestyret. Jeg håper at alle i Oppdal og Trøndelag skjønner hvor stort og viktig det er at et slikt forslag kommer fra to representanter fra «majoriteten» og at man har tatt innover seg at Pride er mer enn glitter og festrusa mennesker.

LES OGSÅ: Politiet med unnskyldning til homofile

Pride er en solidaritetserklæring på samme måte som 1. mai er det til arbeiderbevegelsen, 8. mars er det for kvinnene våre og 17. mai er det for grunnloven. Jeg synes solidaritet er et flott ord. Og, om man ikke ønsker å vise solidaritet eller støtte til at folk skal få elske hvem man vil, at folk skal behandles likt uansett kjønnsuttrykk og at alle mennesker, uansett om man liker deres valg eller ikke skal behandles likt og med respekt – akkurat slik vi selv forventer at andre skal behandles oss – ja, da er det jo bare å holde seg hjemme, stenge seg inne og gjemme seg bort.

Men om det kjennes trangt, trist og ubekvemt der inne i mørket – så er det jo bare å gjøre som de av oss som er homofile har gjort – kom ut av skapet, her er det mye triveligere å være.

Hør på OmAdressert: - Overraskende mange påstår at Trønderenergi har kjøpt seg en lederartikkel

Følg Adresseavisen Meninger på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter


På forsiden nå