Debatt:

Norsk revy trenger grupper som ikke velger de billigste løsningene

Det norske revymiljøet klapper nå begeistret for at tre innslag under NM i Revy på Høylandet skaper humordebatt. Norsk Revy gjør alt de kan for å drepe den debatten.

Norsk Revy, her ved daglig leder Hanne Vilja Sagmo, gjør det de kan for å drepe debatten, mener Anders Holstad Lilleng.  

Saken oppdateres.

Tre sketsjer om Trine Skei Grande er årsaken til bråket: Asylrevyens «Nyttårstalen», Hommelvikrevyens «Frierferd» og VOLLBO-revy-LAGs «Kornsirkelen». I hovedsak har det handlet om «Nyttårstalen». Innslaget viser Erna Solberg som forsøker å holde en nyttårstale, men som blir avbrutt av politikere som med sin utenom-politiske oppførsel forstyrrer arbeidet hennes. Skei Grande roper «Jeg vil pules!», Sandberg sier «Det er ikke Bahareh Bahareh», Giske «kommer bakfra» i salen.

LES OGSÅ: Folkeskikk gjelder også landets politikere

Anders Holstad Lilleng  Foto: Kjell A.Olsen

Debatten har handlet om hvorvidt det trengs etiske retningslinjer i norsk revy. Den burde heller handlet om at vi trenger bedre revy.

«Nyttårstalen» er ikke et innslag som fortjener å bli utropt til en av landets tjue beste sketsjer. Innslaget overrasker ikke, det har intet nytt å meddele. Gruppa bedriver den billigste formen for satire ved å fokusere på politikernes kjønns- og kjærlighetsliv. «Nyttårstalen» er 4,5 minutt med gammelt, utdatert nytt. Hvis Norsk Revy virkelig mener at dette er blant det ypperste, viser det et fagmiljø med skremmende dårlig selvtillit.

LES MER: Vi kan fleipe med mye, men hets er usmakelig

Abid Raja har bedt om folkeskikk i revymiljøet. Norsk Revy har forsøkt å avspore debatten ved å flytte fokus over på de andre finalenumrene.

De kommenterer ikke monologen «Kornsirkelen» der en aktør spiller 17-åringen i kornåkeren og som forteller at han stod bak Skei Grande da de holdt på, så han kunne bare gått om han ville. VOLLBO-revy-LAG har i Adressa beklaget monologen. Norsk Revy har heller valgt å kommentere «Nyttårstalen». De sier at hvis politikerne ikke viser folkeskikk, skal ikke revymiljøet gjøre det heller. Det er barnehageretorikk.

LES MER: Ber om unnskyldning til Trine Skei Grande

Revymiljøet trenger ikke etiske retningslinjer eller folkeskikk. På scenen må man kunne si hva som helst, ellers er det meningsløst å bedrive humor. Det norsk revy derimot trenger, er grupper som ikke velger de enkleste og billigste løsningene for å høste latter og juryer som ikke plukker ut innslag bare fordi de provoserer. Og de trenger grupper som ikke forteller en 17 år gammel gutts historie for å få folk til å le.

Men den debatten vil ikke Norsk Revy ta, selv om revyfolket ønsker det. Mange i miljøet reagerte på innslagene. Norsk Revy gjør det de kan for å drepe debatten. Det er langt dårligere folkeskikk enn å stille opp på en selfie og å dra nyforelsket på tur til Iran.

Og med det gjør Norsk Revy nok en debatt om humor verdiløs.

LES MER: Er det rom for annen komikk når 45 000 drar på «Tordenskjold»?

På forsiden nå