Ordet fritt fra Nordre gate:

«Folk er feige og tør ikke si hva de mener. Kanskje er de redd for naboen, redd for å skille seg ut»

Alle leserinnleggene er skrevet av tilfeldig forbipasserende på Nordre gate mandag formiddag.

Adresseavisen møtte folk i sommervarmen. 

Saken oppdateres.

«Hvorfor må du alltid være så fordømt ærlig, sier sønnen min til meg!» Det skriver Kjell Stedenfeldt.  Foto: karina lein

Folk må våge å si fra

 • Folk er så redd for å ytre seg. De går heller «bakom» og kritiserer. De er feige og tør ikke si hva de mener. Kanskje er de redd for hva naboen sier, redd for å skille seg ut. Jo mer lik vi er, jo bedre, ser det ut til at folk tror. Her i Norge skal vi jo ikke tro at vi er noe. Derfor tror folk det er best å holde kjeft. Jeg er ikke redd for å si fra. Hvorfor må du alltid være så fordømt ærlig, sier sønnen min til meg!

Kjell Stedenfeldt

Interessert i debatt og meninger? Les flere saker her.

I det minste burde det finnes charter-buss fra Verdal til Stiklestad, skriver Bethel Oestman (79) fraTexas. 

For dårlig transport for turister mellom Trondheim og Stiklestad

 • Vi kom hit til Trondheim bare for Olavsfesten, og vi ble fortalt at Trondheim var det sentrale stedet for feiringen. Derfor trodde jeg at vi kunne kjøpe en turist-tur til Stiklestad og tilbake igjen, direkte fra Trondheim. Jeg ble veldig skuffet over at det var en to timers togtur og at det ikke går an å gå fra togstasjonen i Verdal til Stiklestad.
 • Denne feiringen av Olav har pågått i mange år, så vidt jeg forstår. Så da tenker jeg at de burde ha klart å organisere noe slikt, også for oss som kommer utenlands fra og ikke er så kjente her. I det minste burde det finnes charter-buss fra Verdal til Stiklestad. Det eneste som finnes, så vidt jeg vet, er turer som inkluderer å se på selve Spelet. Siden vi ikke snakker norsk, er ikke det å se på Spelet noe for oss. Vi savner også flere bussturer for turister i Trondheim.
 • Dette har vært våre eneste skuffelser i Norge og Trondheim. Vi har også vært i Stavanger, Bergen og Oslo, og hatt det strålende.

Bethel Oestman (79), Texas, USA

På knappe to måneder fikk Adresseavisen mer enn 50 leserinnlegg om Trønderenergi og enda flere om vindkraft på Frøya. Her er noen av dem.

et var litt vanskelig å få venner også her i Trondheim i starten, men nå har jeg både jobb, skole og venner, skriver Noura Makdesi (24). 

Fint å få komme til Trondheim

 • Jeg er kjempeglad for å bo i Trondheim. Byen er fin å komme til som innvandrer. Jeg er fra Syria, og bodde først på asylmottak i Nord-Norge. Senere bodde jeg i Oslo, men det var veldig fint å komme hit. Trondheim er en mye bedre by å bo i enn hovedstaden. Her har jeg gått på Voksenopplæringen og lære meg norsk. Nå går jeg på videregående. Senere skal jeg utdanne meg til advokat.
 • Det var litt vanskelig å få venner også her i Trondheim i starten, men nå har jeg både jobb, skole og venner. Jeg vil bare takke Trondheim for all den støtten jeg har fått her. Her føler jeg meg trygg. Her har de kontroll på ting. Trondheim er rett og slett den beste byen å bo i.

Noura Makdesi (24)

Søstrene Ebba og Elsa Franke er på ferie i Trondheim. 

Irriterende at butikkene er stengt på søndager

 • Vi synes det er dumt at hotellrommet vårt ikke har «air condition». Det er varmere der inne enn ute nå. Det er også irriterende at butikkene her i Trondheim er stengte på søndag. Slik er det ikke i Sverige, i Halmstad, der vi er fra. Noe som var bra med Trondheim, er Olavsfest og markedet rundt Nidarosdomen. Vi kjøpte gammeldags godteri der.

Ebba (13) og Elsa Franke (15), Halmstad, Sverige

LES OGSÅ: Hvem er Olav – og hvem er vi?

Liv Irene Olsrud (49), Tara (17), Ella Matea (14) er opptatt av de unge som streiker for klimaet. 

Nå dropper vi New York-turen for å spare miljøet

 • I dag leste vi på Twitter at vi kun har 18 måneder på oss før vi ikke lenger kan stanse jorda fra å bli ødelagt. Vi må gjøre noe nå. Det haster. Nå vurderer i alle fall vi å for eksempel å droppe den planlagte New York-turen for å spare miljøet. Det er også mye annet vi kan gjøre. Vi må slutte å bestille så mye varer over nett. Det medfører transport som kan være ødeleggende for miljøet. Vi kan resirkulere mer. Er du på kafe, for eksempel, kan du la være å ta en plastkopp, eller eventuelt ta med deg en kopp hjemmefra. Vi er i alle fall nødt til å skjerpe oss. Kunnskap om hva som forurenser og ødelegger miljøet må spres over hele verden.
 • De unge streiket i vår over hele landet mot miljøet. Det er bra. Politikerne må ta de unge på alvor. Det er de og deres barn som må ta konsekvensene av ei ødelagt jord, det er de som skal ta over denne planeten. Vi synes også det er ille med utslippene fra cruisetrafikken. Det er de rikeste blant oss som reiser på cruise. At de skal komme hit og ødelegge for oss, når vi forsøker å leve miljøvennlig. Vi kjøpte selv el-bil i 2012. Skal vi være tro mot det vi sier, må vi også være villig til å droppe New York-turen som vi har hatt lyst til å ta.

Liv Irene Olsrud (49), Tara (17), Ella Matea (14)

Else Harbones fra Kristiansund har aldri vært i Trondheim før. 

Takk for en fantastisk opplevelse

 • Jeg var i Nidarosdomen under Olavsvaka søndag kveld. Helt fantastisk! Jeg har aldri vært i Trondheim før. Nidarosdomen har jeg bare sett på TV. Jeg ble så begeistret at jeg nå skal på omvisning der også. Jeg følte det med en gang jeg kom inn i kirka. Musikken, sangen, var helt fantastisk, og så mye folk fra mange land. Stappfullt. Jeg er ikke spesielt religiøs, men denne opplevelsen vil nok sitte i lenge ennå.

Else Harbones, Kristiansund

LES OGSÅ: Olsok gir Trøndelag muligheter

Terje Johansen fra Flatåsen ønsker mer informasjon om metrobussene, som begynner å kjøre i byens gater nå på lørdag. 

Jeg ønsker mer informasjon om metrobussene

 • Jeg er skeptisk til metrobussene. Jeg vet ikke helt hvordan jeg skal gå på og gå av bussen. Jeg bruker rullator. Det burde vært litt mer informasjon rundt dette.

Terje Johansen, Flatåsen

Linn Halvorsrød skriver om skulpturene til Brit Dyrnes i dette innlegget. 

Om å prøve og danse?

 • I dag skal jeg se skulpturene til Brit Dyrnes, en gang til. Jeg har sett de tre ganger allerede. De er en del av utstillingen på Trondheim Kunsthall.
 • Med på utstillingen er også en akkurat passe åpen og vakker fotohistorie. Noe om en mor og et barn og skygger og havet og sommer og kanskje. Fotografiene er forstørrede polaroidbilder. Tungvint og tidsriktig. I første etasje er også noen skulpturer som jeg husker som tykt papir med pastellfarger trekt rundt solid hønsenetting. Noe å tenke på. Kunsthistorikerene sa at det kanskje handlet om hud eller, og, gammeldagse skjermbrett.
 • Nedover trappa til kjelleren renner det et lattermildt, kjempestort, tullete, lekent og inspirerende arbeide. Videre innover i kjelleren ligger det misformede kropper uten hoder. Og innerst, i et iskaldt rom, som i en fryseboks, noen fotografier jeg også skal se på en gang til. Var de av en naken mann som hadde maling på seg og danset inntil en vegg?
 • Men Brit Dyrnes sine skulpturer. De treffer meg, kjempehardt. De er rå og rørende. Sterke og skjøre. De kan minne om så mangt men forblir kun seg selv. Jeg kan drømme meg langt bort, i hver og en av dem. Det er noe med inderligheten. Inderligheten i formene og fargene og styrken og svakheten, i kroppen og armene og hendene og det anbefales. Ja. En fantastisk utstilling, på Trondheim Kunsthall.

Linn Halvorsrød

Barndomsparadiset mitt ødelegges

 • Frøya var mitt barndomsparadis. Foreldrene mine er derfra. I barndommen var vi i alle ferier på besøk til besteforeldrene mine. Det var helt spesielt. Der ser vi dyr vi ikke ser i byen, ørn, måser som oppfører seg som måser, oter, mink i fjæresteinene. Alt dette vil påvirkes av vindmøllene.
 • Nå sørger folket på Frøya. Jeg sørger med dem. Dette inngrepet vindmøllene medfører ødelegger naturen. Det ødelegger dyrelivet. Det ødelegger turterrenget til folk, der de fisker, det blir støy der det er ro. Det ødelegger dyrelivet.
 • Pent blir det heller ikke, det blir derimot veldig stygt. Politikere, dere må finne andre løsninger. Se mot vannkraftverk. Jeg opplever dere som feige. Dere bidrar ikke til å finne løsninger i denne saken. Dere kan da ikke ødelegge en så vakker liten øy! Jeg føler virkelig med folket på Frøya. Dette er kjempetrist. Jeg synes også media bør skrive mer om saken sett fra folket som bor der sin side; hvordan de føler det. De lider nå. Denne fantastiske plassen Frøya blir ødelagt med vindmølleutbyggingen.

Heidi Steinvik

Jan Christian Kielland fra Oslo er i Trondheim i forbindelse med Olavsfest. 

Norges beste festival av sitt slag

 • Det er fantastisk å se alt det gode programmet på årets Olavsfest, og å få oppleve noe av det. Jeg gleder meg særlig til dagens Vestfrontmøte med temaet «Kan Gud skifte mening?» Dette må være Norges beste festival i skjæringspunktet mellom kirke og samfunn!

Jan Christian Kielland, Oslo

LES OGSÅ: Tore Skeies foredrag ved åpningen av Klemenskirken

Anna Lang kommer opprinnelig fra Guatemala og Mexico. Hun sliter med å finne seg jobb i Norge. 

Som utlending i Norge er det ikke så lett å søke etter en jobb

 • Jeg har bodd i Trondheim i ett år nå, og jeg hadde aldri trodd at det kunne bli så varmt her. Som utlending i Norge er det ikke så lett å søke etter en jobb. Jeg har bodd i Norge i tre år til sammen. Etter at jeg flyttet fra Tromsø og hit, har jeg arbeidet som ekstrahjelp, og jeg forsøker å få nok penger til å betale mine regninger. Det er ikke lett.
 • Jeg kunne ønske at folk som ikke kommer fra Norge, hadde fått mer hjelp til å finne en jobb. Det er fordi når alt kommer til alt, så har vi alle rett til å være glade og ikke være bekymret for det som handler om penger.

Anna Lang, fra Mexico/Guatemala, bosatt i Trondheim

Nå må jeg slutte å bestille vinylplater

 • Nå blir det mye dyrere å blant annet kjøpe vinylplater på nettet. I dag slipper du unna toll dersom varen koster under 350 kroner. Fra 1. januar 2020 gjør du ikke det. Sykt at folk ikke protesterer mot det. Folk må si fra mer om det de synes er feil. Jeg har bestilt vinylplater - som jeg ikke får tak i her hjemme - fra utlandet over nettet siden 2000-tallet. Jeg har over derfor noen tusen vinylplater. Nå blir det for dyrt. Folk burde protestere mer. Reverser regelen.

Kim Johnsen

Ka Kinga er fra Polen, men hun er bosatt i Zurich. 

Herlig å være her

 • Å våkne opp til fuglesang her i Trondheim, er bare fantastisk. Jeg kom til Trondheim fordi jeg hadde hørt så mye bra om byen, ikke minst det teknologiske, innovative miljøet her ved NTNU. Det hørte jeg om da jeg var på Norge i fjor og møtte en teknolog fra Trondheim. Jeg er selv ingeniør og kommer gjerne tilbake når det ikke er sommerferie ved NTNU, for å få vite enda mer om alt det spennende de holder på med der. Nå nyter jeg bare byen i sommervarmen.

Ka Kinga, Polen, bosatt i Zürich

Jeg håper det aldri blir slutt på papiravisa

 • Jeg savner Tone Sofie Aglen, som dessverre begynte i VG. Jeg blir veldig glad når jeg ser kommentarer fra Siri Wahl-Olsen, som skriver av og til. Hun kunne ha skrevet hele tiden. Også Birger Løfaldli synes jeg er veldig flink, han er en ung mann, men han er fornuftig. Jeg savner forresten også Johan O. Jensen.
 • I Ukeadressa får de veldig mye inn folket, folk fra gata. Jeg pleier å si: «Mennesker er min hobby.» Det er helt fantastisk! Tande P. er inne og har noen program på Nitimen på NRK, og der klarer han å få frem folk flest. Tore Strømøy i NRK klarer også det. Men dagens programledere og kjendiser setter ofte seg selv i fokus, heller enn samhold og fellesskap - og det å løfte frem andre. I Ukeadressa er de flinke til det, på mange måter. Å få frem folk.
 • Jeg håper at det aldri blir slutt på papirutgaven til Adresseavisen. Vi trenger avisa. Fra mitt ståsted så synes jeg Adresseavisen har for liten plass til fagforeningspolitikk, for lite LO-stoff. Jeg synes også Adresseavisen har for mye stoff om Rosenborg.

Brit Guin, bussjåfør

Må ha regler for elsparkesykler

 • Jeg har bodd i Trondheim 18 år. Nå protesterer jeg mot elsparkesyklene. Jeg er pensjonist og går mye rundt omkring i byen. Sparkesyklene er overalt. Flere ganger har jeg holdt på å bli nedkjørt. De råkjører jo! Nå må det komme på plass kjøreregler for disse. Ellers er det like før jeg tar problemet opp med politiet.

Turid

Følg Adresseavisen Meninger på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter

På forsiden nå