Debatt

Modige menn – og vår tid

Vi ønsker oss et samfunn hvor det ikke er skamfullt for menn å si til en venn, et familiemedlem, eller en lærer at man ikke har det bra.

Hvem sier at menn skal være tøffe, barske, sterke, modige og følelsesløse? Skriver lederen for Kirkens SOS i Trøndelag, Bodil Slørdal.   Foto: Shutterstock.

Saken oppdateres.

Kirkens SOS vil i anledning Verdensdagen for psykisk helse skryte av menn som har valgt å være åpne om følelser og psykiske vansker. Vi kan gi de noe av vår tid.

LES OGSÅ: Eksperter, helseforetak og helseminister: Dere tar ikke problemet på alvor

I 40 år har til sammen over 1000 frivillige i Kirkens SOS Trøndelag snakket anonymt med menn og kvinner på telefon og internett. Mange forteller at det er vanskelig å snakke om at man ikke har det bra. Vi erfarer også at det er ekstra vanskelig for menn. Vi er takknemlige for motet til både de som bruker offentlige kanaler for å fortelle hvor viktig det har vært for dem å snakke om livet som det faktisk er, og for alle de som våger å ta kontakt med oss for å snakke om følelsene og tankene sine. Derfor skryter vi av alle modige forbilder og heier på gode tiltak som bidrar til at alle, og særlig menn, kan bli trygge nok til å få til å åpne seg.

LES OGSÅ: Umusikalsk eller bare litt urytmisk Helse-Midt Norge?

Hvem sier at menn skal være tøffe, barske, sterke, modige og følelsesløse? 18-åringen Marius skrev i et leserinnlegg til gutter at «du blir ikke tøffere enn når du er åpen om hvordan du har det». Han fikk enorm positiv respons fra både venner, familie og ukjente. I Kirkens SOS besvarer vi årlig opp mot 200 000 henvendelser. Noen tar kontakt med oss fordi de ikke har noen andre rundt seg å snakke med, men mange av henvendelsene kommer til oss nettopp fordi det er så stor skam knyttet til temaene de trenger å snakke om. Da er det lettere å snakke med en man ikke kjenner, som har taushetsplikt, og hvor man kan være anonym.

Mange av de som ringer, skriver meldinger eller chatter med oss har aldri snakket om disse tankene og bekymringene før. Sammen med våre frivillige får de hjelp til å sette ord på det innerste og mest sårbare. De kan også gi dem verktøy de trenger for å fortelle det til noen rundt seg.

Seiler og fotograf Mats Grimsæth fortalte i fjor på Instagram at han har angst. «Jeg tror og håper at jo mer vi snakker om hva vi sliter med og hva vi syntes er vanskelig, jo mindre plass blir det til fordommer og redsel for å fortelle hvordan vi har det, og jo mer plass blir det til at vi kan være oss selv.» Mats fikk positive tilbakemeldinger. Han synes det er synd at mange gutter har vokst opp med en idé om at det å gråte og vise følelser er en svakhet. Selv opplevde han at flere kilo gikk av skuldrene da han til slutt klarte å snakke høyt om hvordan han hadde det, og forteller sin historie fordi han vil hjelpe andre med å gjøre det samme.

LES OGSÅ: Godt om fjerne og nære kriser

I dag inviterer 20 frivillige organisasjoner i Trøndelag til Litteraturhuset i Trondheim, med spørsmålet: Har vi tid til å bry oss? I anledning Verdensdagen for psykisk helse, vil Helge Gudmundsen og Tore Hongshagen Kristoffersen, dele tanker om tiden vi har mulighet til å gi hverandre. Vi ønsker oss et samfunn hvor det ikke er skamfullt for menn å si til en venn, et familiemedlem, eller en lærer at man ikke har det bra. Og hvor det ikke oppfattes som en svakhet å gråte.

Hvis vi ser opp fra skjermene våre, kan andre oppfatte at vi er tilstede for dem. Det betyr mye for motet til å fortelle. Når vi blir mer oppmerksomme på ting som skjer rundt oss, vil vi også legge merke til flere detaljer. Da har vi mulighet til å fange opp om noen har det vondt eller vanskelig. Det gjelder de vi omgås til daglig, og de vi bare treffer en sjelden gang.

PS: Onsdag kveld klokken 19 markeres verdensdagen for psykisk helse på Litteraturhuset i Trondheim, i samarbeid med 20 frivillige organisasjoner i Trøndelag og Kirkens SOS Trøndelag. Inngang fra hovedbiblioteket. Arrangementet er gratis, men for å sikre seg plass må man ta ut en gratisbillett via Hoopla.

Følg Adresseavisen Meninger på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter


Adresseavisen ønsker en åpen og saklig debatt. Våre debattfelt er åpne 07-00 hver dag. Les debattreglene her.

Bodil Slørdal

leder Kirkens SOS Trøndelag 

Bodil Slørdal leder Kirkens SOS Trøndelag 

På forsiden nå