Debatt:

Pelsavviklingen handler nå om folk og hvordan staten kan oppføre seg

Vi er ikke kravstore. Vi ber bare om anstendighet og at tapene vi faktisk blir påført, blir dekket, skriver pelsdyroppdretter og leder Trøndelag Pelsdyralslag Lars Ole Bjørnbet.  Foto: Terje Svaan

Saken oppdateres.

«Med egne ord»: Denne uken ble pelsdyrbonde Lars Ole Bjørnbet i Trøndelag Pelsdyralslag intervjuet i Adresseavisen, fordi han og andre reagerer på statens kompensasjon når næringen skal avvikles. Hver uke ber Adresseavisen folk som har vært i medias søkelys, om å fortelle om saken «med egne ord».

I 2017 sa et klart flertall i Stortinget, Sp, Høyre, KrF og Frp ja til bærekraftig utvikling av pelsdyrnæringa. Et år senere var det klart at H og Frp ville snu om de fikk Venstre med seg i regjering. Et år etter godtok Krf forbudet mot at de også fikk bli med i regjering.

Interessert i debatt og meninger? Les flere saker her.

For oss som har satset på en lønnsom eksportnæring, for egen regning og risiko, er dette absurd næringspolitikk. Vi har livene våre bundet opp i pelsdyrhold, og nå blir fratatt både inntekten og alt vi eier og har.

LES HELE SAKEN: - Jeg risikerer å miste slektsgården på grunn av storsamfunnets smålighet

De fire partiene har lagt fram sitt forslag til kompensasjon til bøndene som ble ramma av dette sviket. Kompensasjonen er langt unna å dekke det økonomiske tapet til folk som er ramma av det plutselige forbudet.

Høyresida har ofret grunnverdiene og ideologien for at Erna Solberg skulle få oppfylt drømmen sin om å lede ei flertallsregjering. At maktsyken er så stor at 167 familier glatt kan ruineres, er bare helt vanvittig! De har heller ikke utredet noen ting om hvordan vi rammes, kun avsatt en skammelig kompensasjon med bokført verdi som grunnlag. Dette tilsvarer ligningsverdien på huset ditt. Vi ranes altså for 80-75 prosent av verdiene våre. Det vitner om anstendighetens forfall og mangel på respekt.

LES OGSÅ: Landbruksministeren er i skvis. Hun synes saken om pelsdyrnæringen er en drittsak

Tre høringsrunder er gjennomført der alle faginstanser, som NHO, Advokatforeningen, regnskapslag, fylkesmenn og Regelrådet advarer regjeringa mot en ruinerende kompensasjon.

Høringsvarene viser til at bruk av bokført verdi gir helt forskjellig verdisetting på ellers like gårder. Nylig pensjonert høyesterettsdommer Karl Arne Utgård sier forslaget til kompensasjon bryter med menneskerettighetene og eiendomsvernet. Grunnlovsekspert og tidligere sivilombudsmann Arne Fliflet har advart i sterke ordelag. Det er utrolig at departementet ikke lytter.

LES OGSÅ: Fylkeslag i Høyre krever om kamp om pelsdyr

Landbruks og matdepartementet kverner på med sin prosess, til tross for at saksordføreren i Stortinget sier at de er på ville veier og lurer Stortinget. Hvor arrogant kan embetsverket få lov til å opptre?

Det hører også med til bakgrunnen at vi ble utredet i tre år frem til 2016. Målet var å gi pelsdyrnæringa forutsigbarhet. Alle offentlige utredninger har konkludert med god dyrevelferd og at vi har livets rett. Selvsagt var det produsenter som ikke gjorde jobben sin. Men det betyr ikke at alle må avvikle. Med slike prinsipper må de fleste næringer i Norge avvikles.

LES OGSÅ: Lederartikkel i Adressa i april: - Endelig punktum for pelsdyr i bur

Guri Melby (V) er den politikeren i Norge med de tetteste båndene til dyreverngruppene. Hun sier nå at pelsdyrbøndene skal få full kompensasjon. Andre Skjelstad (også Venstre) bruker ordet skadesløs. Men ingen av dem vil begrunne ordene. Det er tomme ord. Men hvis de mener alvor, må de si at de vil skrote kompensasjonen som ligger der i dag. Gjør de ikke det, er dette stygg politikk og et overgrep mot folks psykiske helse.

Er det noen form for samvittighet og anstendighet i regjeringspartiene må de sørge for full erstatning til de 167 familiebedriftene i Norge. Vi er ikke kravstore. Vi ber bare om anstendighet og at tapene vi faktisk blir påført, blir dekket.

Følg Adresseavisen Meninger på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter

På forsiden nå