Debatt:

Vi har ingen matjord å miste

Fylkesleder Håkon Einarsve AUF i Trøndelag og de to nestlederne langer ut: Å se at Arbeiderpartiet i sak etter sak i årevis har sikret flertall sammen med Høyre og Frp, gjør oss unge bekymra for framtida, skriver de i dette debattinnlegget. Saken om Rotvoll skal opp i representantskapet til Ap mandag kveld.  Foto: Kim Nygård

Saken oppdateres.

Hvordan redder vi matjord for ettertida? Det bør politikerne snart ha en mening om. Fordi Trondheim, som ligger midt i det trønderske matfatet vi er så stolte av, topper nemlig listen over norske kommuner som har bygd ned mest matjord de siste ti årene. Det bør de ikke være særlig stolte av, og AUF i Trøndelag ser med stor bekymring på trondheimspolitikernes korttenkte iver etter å rasere verdifull matjord til fordel for kortsiktig økonomisk gevinst.

Interessert i debatt og meninger? Les flere saker her.

Ett av de store fortrinnene vi trøndere har, er vår sterke landbrukstradisjon og vår gode matjord. I dét har vi muligheten til å sette oss i førersetet hva gjelder bevaring av framtidas matfat, og vi kan bli den første regionen, og ikke minst byen, som for alvor verner matjorda mens det enda er noe igjen.

LES OGSÅ: Vil ha bråstopp for den store Rotvoll-utbyggingen

AUF i Trøndelag er opptatt av å tenke i et hundreårsperspektiv - da må bærekraftig utvikling vektlegges tyngre enn rask vekst. Så kan man selvsagt si at veksten vil komme uansett, Trondheim er en tilflyttingskommune og en populær by. Og det er sant, men det betyr ikke at et økende folketall må gå på bekostning av vår felles matsikkerhet. Det finnes en rekke grunner til å ta vare på matjorda, de tre viktigste kan etter vårt syn oppsummeres slik:

  1. Å ta vare på matjord er miljøvennlig. Når vi verner matjord, verner vi viktige naturverdier. Jordvern er naturvern.
  2. Å ta vare på matjord er solidarisk. I følge FN går matjord tilsvarende 30 fotballbaner tapt hvert eneste minutt. Med verdens voksende befolkning har også Norge et ansvar for det som er en uerstattelig ressurs.
  3. Å ta vare på matjorda er sikkerhetspolitisk klokt. I en stadig mer ustabil verden er vår felles matsikkerhet avgjørende. Evnen til å kunne brødfø vår egen befolkning vil være avgjørende ved en eventuell global naturkatastrofe, eller dersom en ny storskala konflikt skulle bryte ut.

LES OGSÅ: Utbyggingen på Rotvoll må utsettes

Å se at Arbeiderpartiet i sak etter sak i årevis har sikret flertall sammen med Høyre og Frp, gjør oss unge bekymra for framtida. Nå står nok et stort område i spill. Matjorda på Rotvoll kan bli tapt for alltid, og vår generasjon vil måtte ta regninga. Rotvoll er dessverre bare ett av mange eksempler. Fra før av er matjord på Overvik gått til boligbygging og matjord i Orkdal til kyllingfabrikk.

Vi i AUF i Trøndelag mener tiden er overmoden for et krafttak for planeten vår, men også for byen vår. Verdens mangfold av planter, dyr og insekter skriker etter handling, og ingen er bedre egnet til å lede an det krafttaket enn oss trøndere. Med trønderhovedstadens teknologiske kompetanse, med innbyggernes grønne handlekraft og med politisk klokskap kan Trondheim igjen bli Norges mest klimavennlige, og dermed også mest fremtidsrettede by. Men da må vi sette fingeren i matjorda og si at nok er nok; vi vil ikke lenger se på at verdens beste matjord fylles av asfalt og betong.

Nå er vi i AUF i Trøndelag klare til å stå på bremsen i kampen for et taktskifte i klima- og miljøpolitikken i Trøndelag og Trondheim. Da må Arbeiderpartiets allianse med Frp og Høyre brytes, og matjorda reddes.

Følg Adresseavisen Meninger på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter

OPPTATT AV DEBATT? Lytt til en debatt-podkast, i regi av ungdommer på Saupstad og Kolstad: Helsesista svarer om ensomhet, sex, følelser og porno

På forsiden nå