Debatt

Hvorfor «sutrer» de nestbeste skiløperne på for lite penger? Er de sultne nok når dette har fokus?

Jan Thomas Jenssen går for Team Veidekke Midt-Norge, og må ut med en sum for å delta der. Der får han heltidsansatt trener, betalte samlinger, smøreteam og støtteapparat i sesong. Det er han ikke helt fornøyd med, ifølge innleggsforfatteren.  Foto: Rune Petter Ness

Saken oppdateres.

Jeg gleder meg over å se at unge, ambisiøse utøvere slår gjennom og kommer etter og utfordrer de beste og etablerte eliteløperne. Det trenger vi.

Norske langrennsløpere på regionlag må betale en inngangsbillett selv. Det har mediene valgt å sette fokus på nå under Tour de Ski. Anne Kjersti Kalvå og Jan Thomas Jenssen går begge for Team Veidekke Midt-Norge, og må ut med en sum for å delta der. Der får de heltidsansatt trener, betalte samlinger, smøreteam og støtteapparat i sesong. Det er de ikke helt fornøyd med.

LES OGSÅ: Verdensmesteren fra Byåsen

Sett fra mitt ståsted minner dette om sutring. Løperne har tatt et valg om å delta selv. Dette er drømmen deres, og de får gjøre det de elsker mest i hele verden. Det er det mange i Norge som gjør. Derfor er konkurransen knallhard. Da må du være villig til å ofre nok for å komme deg fram. Så langt har disse løperne vært sultne nok til å gjøre det som må til. Jeg tror det er sunt at det koster noe for å komme seg opp. Hvordan de skaffer dette beløpet det må de selv løse.

Anne Irene Enge 

Så når Jenssen da velger å be klubben sin om et beløp, er det hans måte å løse det på. I tillegg ber han også om sponsing fra lokalt næringsliv. Jeg ser ikke helt problemet med det. Dersom han ikke ønsker å «belaste» klubben, så må han finne midlene på annen måte. Det er veldig vanlig å betale en sum for at utøvere skal være med på slike lag. Det har jeg selv vært på med mange ganger i min tid som frivillig idrettsleder.

LES OGSÅ: På tre år har Team Klæbo vokst fra fem til elleve personer

Jeg tror dessuten at klubben ser dette som et rekrutteringstiltak. Det at de får en toppløper, gir motivasjon for de øvrige løperne i klubben. Dessuten vil jeg tro at løperen selv betaler tilbake til klubben i form av noe som handler om helt andre verdier. Så jeg synes ikke noe synd på klubben heller.

Jeg tror ikke at utøverne nødvendigvis blir bedre hvis de får mer penger i lomma fra forbundet. De er kommet dit de er på de premissene som er. For å komme et skritt videre må sulten beholdes. Samtidig så er det bra at de jobber for å få rimelige betingelser. Det gjør vi i resten av arbeidslivet også.

LES OGSÅ: Overivrige idrettsforeldre må gå i seg selv

Hvis vi så ser på dette trinnet på stigen som en del av utdannelsen til å få jobb på landslaget, så er ingen utdanning gratis. Alle er nødt til å betale noe for den. Statens lånekasse støtter vel ikke denne utdanningen, men de som får lån der må betale en stor del av kaka selv. Det de låner må uansett betales tilbake. Dersom man så ikke får jobb er jo det leit, men slik er det i arbeidslivet ellers også. Da må man ta omvalg og finne seg noe annet.

Jeg håper at de to trønderske løperne har den indre motivasjonen og sulten til å jobbe videre. Trøndersk og norsk langrenn trenger unge, sultne løpere som er villig til å gjøre det som skal til uansett. Gjør de det, så får de jobbe og kan få betalt for det de elsker noen år. Pensjonsalderen er lav i dette gamet, men det åpner da samtidig for nye muligheter. Det er bare å se dem og gripe dem.

LES OGSÅ: Vil han revansjere skrekkdebuten

Ingen i Norge sulter. Derfor må sult skapes. En må virkelig ville. Det gjøres ikke ved å fylle lommene med penger før resultatene er skap.

Følg Adresseavisen Meninger på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter

DETTE ER VINNERNE UNDER IDRETTSGALLAEN I HAMAR OL-AMFI LØRDAG:

Årets kvinnelige utøver:

Therese Johaug (langrenn).

Øvrige nominerte: Tiril Kampenhaug Eckhoff (skiskyting), Maiken Caspersen Falla (langrenn), Caroline Graham Hansen (fotball), Ada Stolsmo Hegerberg (fotball), Maren Lundby (hopp), Ragnhild Mowinckel (alpint), Marte Olsbu Røiseland (skiskyting), Ingvild Flugstad Østberg (langrenn).

Årets mannlige utøver:

Karsten Warholm (friidrett),.

Øvrige nominerte: Johannes Thingnes Bø (skiskyting), Henrik Christiansen (svømming), Viktor Hovland (golf), Johannes Høsflot Klæbo (langrenn), Henrik Kristoffersen (alpint), Olav Lundanes (orientering), Jarl Magnus Riiber (kombinert), Martin Ødegaard (fotball).

Årets lag:

Anders Mol/Christian Sandlie Sørum (sandvolleyball).

Øvrige nominerte: Fotballjentene (landslaget fotball kvinner), håndballgutta (landslaget håndball menn), VM-laget kombinert lagkonkurranse, VM-stafettlaget langrenn menn, VM-stafettlaget skiskyting blandet.

Årets gjennombrudd:

Erling Braut Haaland (fotball).

Øvrige nominerte: Vetle Sjåstad Christiansen (skiskyting), Gustav Iden (triatlon), Salum Ageze Kashafali (friidrett), Casper Ruud (tennis), Jenny Stene (skyting), Thea Vatshelle (kickboksing).

Årets kvinnelige parautøver:

Vilde Nilsen (langrenn/skiskyting).

Øvrige nominerte: Aida Dahlen (bordtennis), Helle Sofie Sagøy (badminton), Birgit Røkkum Skarstein (roing).

Årets mannlige parautøver:

Salum Ageze Kashafali (friidrett).

Øvrige nominerte: Jens Lasse Dokkan (dressurridning), Jesper Saltvik Pedersen (alpint), Nils-Erik Ulset (skiskyting), Tommy Urhaug (bordtennis).

Årets trener:

Leif Olav Alnes (friidrett).

Øvrige nominerte: Christian Berge (håndball), Gjert Ingebrigtsen (friidrett), Siegfried Mazet og Egil Kristiansen (skiskyting), Kåre Mol (sandvolleyball), Eirik Myhr Nossum (langrenn).

Årets navn:

Karsten Warholm (friidrett).

Øvrige nominerte: Johannes Thingnes Bø (skiskyting), Erling Braut Haaland (fotball), Ada Stolsmo Hegerberg (fotball), håndballgutta, Jakob Ingebrigtsen (friidrett), Therese Johaug (langrenn), Salum Ageze Kashafali (friidrett), Johannes Høsflot Klæbo (langrenn), Maren Lundby (hopp), Anders Mol/Christian Sandlie Sørum (sandvolleyball), Martin Ødegaard (fotball).

Årets navn kåres av folket gjennom en avstemning blant 12 nominerte navn.

Årets ildsjel:

Brit Eirin Tungeland (Os Turnforening, Hordaland).

Øvrige nominerte: Karin og Kåre Ivar Melsæther (Bærums Verk Hauger IF, Akershus), Vivian Nilsen (Berlevåg Turn & Idrettsforening, Finnmark), Rolf Hansen (Galterud IF, Hedmark), Sverre Inge Lystrup Ness (Hommelvik Guts, Trøndelag).

Årets hederspris:

Suzann Pettersen (golf).

Årets forbilde:

Maren Lundby (hopp).

Utøvernes pris:

Karsten Warholm (friidrett).

Det var ingen forhåndsnominerte. Warholm fikk over halvparten av stemmene.

Fotballpriser, Gullballen til årets beste spiller

Kvinner:

Caroline Graham Hansen.

Øvrige nominerte: Maren Mjelde, Ada Hegerberg, Guro Reiten.

Menn:

Martin Ødegaard.

Øvrige nominerte: Erling Braut Haaland, Joshua King, Sander Berge.

På forsiden nå