Debatt:

Bussbilletten har steget 1233 prosent på 40 år!

I valgkampen var mitt budskap: Jeg vil kjempe for oftere, raskere og billigere kollektivtrafikk. Resultatene er der, skriver Jon Gunnes i dette debattinnlegget.   Foto: Christine Schefte

Saken oppdateres.

I 1979 jobbet jeg som bussjåfør i Trondheim ved siden av ingeniørstudiene. Den gang kostet det 3 kroner å være passasjer på buss i Trondheim. Hvis vi beregner prisstigning med konsumprisindeksen fra 1979 til i dag, (ca. 40 år) skulle prisen for en bussbillett vært 13 kroner, den er 40! Det har vært en generell prisstigning på 320 prosent i løpet av disse 40 årene. (1233 prosent for bussbilletten)

Interessert i debatt og meninger? Les flere saker her.

I valgkampen før jeg kom inn på Stortinget i 2017 var mitt viktigste budskap: Jeg vil kjempe for oftere, raskere og billigere kollektivtrafikk. Resultatene er der! I Trøndelag vil det bety at Trønderbanen får halvtimesfrekvens, mot avgang hver time i dag. Metrobussen og andre nye bussruter har gitt et klart bedre busstilbud for de fleste i og rundt Trondheim. Langt flere avganger og kortere reisetid. Penger over statsbudsjettet har blitt vedtatt av de blågrønne partiene på Stortinget og Venstre har også bidratt til å tilby Trondheim minst 50 millioner kroner pr. år i 10 år fremover for å redusere prisen på bussbilletten. AtB kan umiddelbart sette ned prisen med 25 prosent for dette beløpet. Dette ble kjent i oktober, lenge før budsjettvedtak i fylkeskommunen. Men nei, det rødgrønne flertallet i fylkeskommunen øker prisen fra 38 til 40 i stedet for å senke til 30. 10 kroner utgjør en stor forskjell på motivasjonen til å ta buss i stedet for å kjøre bil. Bankkontoen til dagens busspassasjerer har veldig godt av å ikke bruke opp alle pengene på transport til og fra.

LES OGSÅ: Trondheim og Trøndelag SV om nattbuss-tilbudet: Bare noen minutter til ytterdøra

Vi stortingspolitikere skal legge til rette for at de lokale politikerne kan gi innbyggerne et bedre og billigere tjenestetilbud. Vi står på for å gjennomføre den politikken vi sa vi skulle gjøre i valgkampen. Venstre på Stortinget har levert! Til det rødgrønne flertall i Trøndelag: Når skal dere levere?

Følg Adresseavisen Debatt på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter

OPPTATT AV DEBATT? Lytt til en debatt-podkast, i regi av ungdommer på Saupstad og Kolstad: Helsesista svarer om ensomhet, sex, følelser og porno

På forsiden nå