Myndighetene tar kvelertak på barnefotballen

Vi har åpnet for så mye i samfunnet, men helsemyndighetene vil altså ikke åpne for barne- og ungdomsfotball.

Tor Asle Kleveland, utviklingskonsulent i Rosenborg mener myndighetene må åpne opp for kamper i breddefotballen i sommer.  Foto: Vegard Eggen

Saken oppdateres.

Nei til barnefotball – ja til utepils til klokken 03.00. Helsemyndighetene vil ikke åpne for kamper for barne- og ungdomsfotballen samt breddefotballen for voksne før 1. september. Barer og restauranter er derimot velkomne til å holde åpne. På solsiden er det stinn brakke daglig i godværet og folk får lov til å sitte tett sammen og spise og drikke.

LES OGSÅ: Vi gir oss ikke - vi skal tilbake!

Fredag kveld informerte byrådsleder Raymond Johansen i Oslo, der for øvrig smitten i landet er størst, at de vil utvide skjenkebevilling for barene til klokken 03.00 fra og med mandag. Han presiserer at det fortsatt er viktig å holde avstand, men at nedstengningen som har foregått, har gitt de resultater man ønsket. Derfor åpnes det nå for å gå tilbake til slik det var før Norge stengte ned. Og på kontraskjæret satt det 500 mennesker fredag kveld og fulgte Tottenham mot Man. United med utepils og fotballglede. Samtidig er badestrendene fulle i godværet og i kollektivtrafikken står folk tidvis som sild i tønne.

Men fotballgleden for de med minst smittefare må vente. Barn og ungdom der de spiller tre mot tre, fem mot fem, sju mot sju eller elleve mot elleve, kommer sist i køen. De får ikke spille kamper før 1. september. Ikke de voksne i breddefotballen heller. Men utepilsen kan breddefotballspillerne stimle seg rundt til klokken 03.00 på natta. Hvis de vil. Er inntjening av penger til de som selger øl, vin og mat viktigere enn barn og ungdoms helse?

LES OGSÅ: Idretten reagerer kraftig på at barn og unge ikke får spille kamper: – Det er kritisk

At store cuper som Norway Cup og Dana cup utsettes, er riktig. Men seriekamper kan spilles i barne- og ungdomsfotballen. De reiser ikke over lange geografiske grenser for å spille. Og det er sjeldent 500 tilskuere til stede samtidig. Så pølsekøa blir ikke så lang. Og ikke trenger barna garderober heller, slik noe av begrunnelsene fra Helsedirektoratet er mot gjenåpning for å spille kamper.

Myndighetene har etter min mening gjort en god jobb med å ta grep med smittevernreglene etter at pandemien skylte over oss og landet ble stengt ned 12. mars. Men denne gangen skyter de utenfor. Langt utenfor. At små barn og ungdom ikke skal kunne spille fotball når resten av samfunnet er i gradvis gjenåpning, forstår jeg ikke.

LES OGSÅ: FHI-notat åpnet for breddefotball, men myndighetene sa nei

Frafallet i fotballen har økt og jeg er redd for at vi kan miste enda flere spillere på grunn av dette. Blir det ikke start før 1. september, så ryker hele sesongen. Går det så lang tid før de får spille kamper, så kan veldig mange flere enn de som allerede er borte miste interessen. Og hva vil de finne på isteden? Sitte inne og spille på PC, eller oppsøke andre inaktive arenaer? Er det bra for helsa og den sosiale utviklingen til vår neste generasjon?

LES OGSÅ: NFF vil ha oppstart i august, men 3. divisjon må vente på klarsignal

Vi har åpnet for så mye i samfunnet, men helsemyndighetene vil altså ikke åpne for barne- og ungdomsfotball. Myndighetene undervurderer det idretten generelt, og fotball som den største av alle idretter spesielt, betyr for så mange mennesker. Breddefotballens samfunnsoppdrag er å holde flest mulig barn og unge i aktivitet lengst mulig. Dette er folkehelse i vid forstand. At denne gruppen skal holdes igjen lengst, gjør at de undervurderer verdiene barne- og ungdomsfotballen tilfører samfunnet. Fotballens folkesjel er på vent. Det samme er fotballens samfunnsansvar, integreringsarena, frivillighet, underholdning og ikke minst samfunnets viktigste identitetsbygger.

Her må politikerne vise handlekraft og ta en beslutning som sikrer folkehelsa selv om Helsedirektoratet har anbefalt det motsatte.

Følg Adresseavisen Debatt på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter

På forsiden nå