Debatt:

Den patriotiske fjøslykta

Frp-leder Siv Jensen er utfordret av sitt eget lokallag, Oslo Frp.  Foto: Lise Åserud/NTB Scanpix

Saken oppdateres.

Partistifter Anders Lange sa, etter stiftelsesmøtet på Saga Kino, at det å stifte et parti er som å sette ut en fjøslykt i nattens mulm og mørke. Man vet aldri helt hva som kommer. Hvordan Frp i Oslo agerer og fremstår beviser denne tesen. Ikke bare påvirker organisasjonen i Oslo hvordan deres egen vei stakes ut, men de påvirker også hvordan hele landet ser på Frp som organisasjon.

De aller fleste som stemmer Frp eller er medlemmer av Frp ønsker seg en restriktiv innvandringspolitikk. Det er få om noen som har vært så kontraproduktive i målet om å oppnå dette som Oslo Frp.

LES OGSÅ: Det blir ekstraordinært fylkesstyremøte i Oslo Frp

Det har vært en serie utspill om alt fra flyktningekrisen til vaset om at landet skal være et patriotisk fyrtårn som har ført til at selv egne partifeller har blitt nødt til å ta avstand, dette har i ytterste konsekvens svekket stortingsgruppen og Frp's daværende statsråders forhandlingsposisjon.

LES OGSÅ: Frp med nye forslag til skattekutt

I motsetning til Oslo Frp så kan man se til Frp's statsråder i regjering for å se hvordan man kan nå dette målet uten å skape splid og forvirring også i egne rekker. La gå, Sylvi Listhaug skapte splid i andres rekker, men hos Frp sto hun fjellstøtt. Konkrete innstramminger og signaler fra regjeringen i kjølvannet av flyktningkrisen i 2015, bygde et bredt politisk flertall for en restriktiv innvandringspolitikk.

Etter dette har det knapt vært noen tegn til liberaliseringen med unntak av en relativ bred politisk enighet knyttet til en økning i antallet kvoteflyktninger.

Oslo Frp's leder hevder at det ikke er gitt at partileder Siv Jensen får gjenvalg. Han begrunner dette med at partiet i Oslo trenger en førstekandidat som kan ta landet i nasjonalkonservativ retning. Begrepet nasjonalkonservativ er sikkert interessant i akademiske kretser, eller blant de mest aktive i kommentarfeltene på Resett, eller document.no, men for vanlige folk, mannen i gata, er begrepet assosiert med én ting; obsternasighet og fremmedfrykt.

Hadde Oslo Frp som organisasjon hatt noen resultater å vise til så kunne det forsåvidt vært interessant å lytte til dere. Fakta er at oppslutningen har falt som en stein. Man har gått gjennom årene fra å være et av Frp's sterkeste fylker til et som knapt har velgere. Det eneste dere har bidratt til er unødig splittelse, tunge omkamper og splid mellom meningsfeller.

LES OGSÅ: Vil forby demonstrasjoner med «rasistisk budskap»

Det er knapt nok noen i Norge som våkner opp om morgenen, går ut på trappa og kjenner en higen i lufta etter en mer nasjonalkonservativ regjering; og hvis dere hevder at det finnes en slags usynlig majoritet som ønsker dette så holder det jo bare å vise til resultatene deres: Mens Møre og Romsdal som regnes som et relativt «liberalt» fylkeslag økte sin oppslutning i valget sist gikk dere ned til 5,3 prosent.

Rogaland som også er regnet som liberale ble nesten tre ganger så store som dere. Dere ble altså mindre enn bompengepartiet. MDG klarte å mobilisere tre ganger så mange velgere som dere. Dette skjedde samtidig som dere kom til dekket bord i Oslo; det var stor motstand mot bompenger, bilfritt byliv, og en serie utrolige saker rundt Oslo-byrådets pengebruk. Selv som det dere selv vil kunne karakterisere som «Ur-Frp» med to føtter i solid opposisjon så landet dere i et av historiens største politiske mageplask.

LES OGSÅ: Frihet - for hvem?

Og nå mener dere å ha funnet oppskriften i «nasjonalkonservatisme» et begrep få har et forhold til, og som de som har et forhold til det assosierer det med noe negativt. Hadde dere vært et Frp-lag i indre Gokk-kommune med 400 innbyggere så ville det være mulig å rasjonalisere det bort. Men det går ikke. Dere stiller til valg i hovedstaden der hundretusenvis av mennesker avlegger stemmene sine.

Så kjære Oslo Frp, som en avslutning på et slags åpent brev til dere: Dra ut av Oslo-Gryta og snakk med noen av de Frp-erene som har vunnet eller gjort det bra i valg. Ta gjerne med dere resten av Storby-Frp på denne turen. Lytt til vanlige folk, ikke bare folk som klamrer seg til minnet om hvordan det var å ha verv selv om det var årevis siden de gikk av som partiformenn.

Når dere har gjort dette så kan dere kaste de såkalte fremtidsrettede resolusjonene om nasjonalkonservative fyrtårn i søpla. Neste gang dere samler sammen et styre i fylkeslaget så kan dere jo også vurdere å ha med noen som har ramlet inn på trikken en gang, så dere hvertfall har med noen som har vært i kontakt med vanlige folk.

Klarer dere ikke det, så håper jeg hovedorganisasjonen i Frp setter dere under administrasjon og setter i gang en storstilt utrenskningsprosess som på tidlig 2000-tall. Da slipper jeg i det minste å skjemmes daglig over hva dere gjør med det partiet jeg har brukt de siste 13 årene av mitt liv til å jobbe for.

Mats Ramo er tidligere bystyrerepresentant for Frp i Trondheim, lærer i Trondheims-skolen og gjestespaltist i Adresseavisen.

Følg Adresseavisen Debatt på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter

På forsiden nå