Hvor mange glass tåler barnebarnet ditt?

Godt voksent par på tur i parken. Voksen. Middelaldrende mann og kvinne. Ektepar. Kjærester. Skåler i rødvin. Par. Harmoni. Romantikk. Romantisk. Stevnemøte. Rødvinsglass. Giftering. Golden agers - a summer's day in the park. Foto: Frank May / NTB scanpix NB! MODELLKLARERT rødvin  Foto: FRANK MAY NTB Scanpix

Saken oppdateres.

Dagens besteforeldre er den første generasjonen som tar med seg liberale drikkevaner inn i alderdommen. Det får konsekvenser. I en undersøkelse Respons Analyse har gjennomført for Av-og-til kommer det frem at nesten 1 av 10 foreldre har latt være å la barna overnatte hos sine besteforeldre, fordi de er bekymret for besteforeldrenes alkoholbruk.

Drikkekulturen blant eldre er i endring. Nordmenn lever lenger enn før, og vi lever bedre enn før. Moderne besteforeldre har bedre helse, bedre økonomi og mer fritid enn tidligere generasjoner.

For mange innebærer økt frihet og «det gode liv» også et større inntak av alkohol. Det er blitt mer vanlig å ta et glass eller to også i hverdagen, og å drikke tidligere på dagen. Mens man i tidligere tider inviterte gjester på kaffe og småkaker, er det for dagens seniorer ofte like naturlig å åpne en flaske vin.

Les også kommentaren: Læreryrket må ikke bli en reserveløsning

Det er flere besteforeldre i dag som drikker alkohol, og det er flere som drikker ofte. Det fordrer at dagens besteforeldre er bevisste på hvordan de håndterer alkohol rundt barn.

Barn ønsker seg voksne som er slik de pleier å være. Det er det som gir dem trygghet. Etter noen glass alkohol forandrer vi måten vi er på. Det skal lite til for at et barn oppdager forskjellen og reagerer på det. Det kan for eksempel være at bestefar lukter litt annerledes, eller at bestemor klemmer litt for ofte og lenge på dem. Og det kan være at morfar snakker høyere enn han pleier og ler på en annen måte.

Les også debattinnlegget: Kommunikasjon og fakta

Voksne undervurderer ofte hvor raskt vi forandrer oss når vi drikker alkohol, og hvor vanskelig og utrygt det kan bli for barn. Barn reagerer på de små endringene og det kan være ubehagelig å oppleve at det trygge fanget ikke lenger er som det pleier.

Kroppen reagerer annerledes på alkohol etter hvert som man blir eldre. Det er med alkohol som med armhevninger: Kroppen er rett og slett ikke rustet til å tåle like mye. Man får høyere promille som varer lenger. Det øker faren for ulykker og skader – og for at barnebarn skal oppleve alkoholinntaket som ubehagelig.

Når du blir eldre må du bli mer bevisst på alkoholbruken din. Alkohol kan øke typiske aldringstegn som dårligere hukommelse og balanseproblemer, og øker risikoen for helseproblemer. Samtidig øker risikoen for at din alkoholbruk skal gå utover de du er glad i.

Les også kommentaren: Ja, du skal være en kjip foresatt

Vi har spurt barna hva de tenker om voksnes alkoholbruk. Svaret er tydelig: Flertallet av barna sier at voksne bør drikke maks to glass øl eller vin.

Mange tilbringer sommeren sammen med barn og barnebarn. Vi mener ikke besteforeldre må kutte ut all alkohol, men spørre sine voksne barn og svigerbarn om hva de tenker om alkoholbruk rundt barnebarna. Og lytte til svarene man får. Og vi oppfordrer besteforeldre til å bytte ut noen av alkoholenhetene med alkoholfrie varianter denne sommeren. Du vil ikke ha barn som vegrer seg til å sende barnebarna sine til deg, eller barnebarn som er utrygge fordi de synes bestemor eller bestefar forandrer seg.

Følg Adresseavisen Meninger på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter

På forsiden nå