Debatt:

Forslag til løsning i Haakon VIIs gate

Jeg vet ikke om følgende løsning har vært på bordet før, skriver innleggsforfatteren om forslaget sitt.  Foto: Vegard Eggen

Saken oppdateres.

Jeg vet ikke om følgende løsning har vært på bordet før, men jeg foreslår at det blir forbudt å svinge til venstre i hele, eller i hvert fall store deler av Haakon VIIs gate. Samtidig blir det påbudt å svinge til høyre i høyre felt i alle kryss.

Dermed kan venstre felt i hver kjøreretning fungere som gjennomgangsfelt, mens høyre felt benyttes av folk som skal svinge av veien ved neste kryss. Busser kan få unntak for påbudet om å svinge til høyre slik at feltet også blir et slags «kollektivfelt light».

LES OGSÅ: Foreslår å stenge Haakon VIIs gate for gjennomkjøring med personbiler

All lysregulering kan erstattes av strategisk plasserte fotgjengeroverganger som kun skifter til grønt for fotgjengere når det faktisk er forgjengere der. I 2020 kan det være mulig å løse dette på en måte som prioriterer busser.

Ulempene vil være at det må være påbudt å svinge til høyre ved alle innkjøringinger, og at det ikke vil være mulig å snu uten å kjøre til enden av gata. Men intuitivt vil jeg tro at en slik løsning vil føre til dramatisk øket kapasitet.

LES BYDELSKOMMENTAREN FRA LADE: Fra idyll ved fjorden til endeløs bilkø

Forlaget kan eventuelt mykes opp med å ha ett sentralt plassert kryss hvor det er lov å svinge til venstre, eventuelt en stor rundkjøring omtrent midt på strekningen om det er plass.

LES OGSÅ: Takk til «asfaltgjengen»

Følg Adresseavisen Debatt på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter

På forsiden nå