Det brenner

Nå er det opp til Norge å levere. Våre forventninger er høye, og vi håper at regjering snart vil presentere, skriver Ismail Elmi.   Foto: Kjell A. Olsen

Saken oppdateres.

Nå er det opp til Norge og EU å levere. Våre forventninger er høye til forslagene om norsk asyl- og migrasjonspolitikk. Og det er ikke bare travelt nå - det brenner.

Den greske flyktningleiren Moria brenner. Titusenvis av mennesker flykter i panikk, og nesten halvparten av dem barn under 13 år.

Situasjonen på øya Lesvos har lenge vært utilfredsstillende. Moria er en leir som ble opprettet eller bygget for midlertidig å huse 3000 mennesker, men hvor det nå bor 13 000 mennesker i lang tid. Mange døde under diverse omstendigheter i leiren.

LES LEDEREN: Vi burde hentet barn fra Moria for lengst

Forrige fredag publiserte Redd Barna en rapport om barna på flukt, som viser at mer enn 750 barn har mistet livet i Middelhavet siden 2015.

Mange sivilsamfunnsorganisasjoner forteller at å dra til Europa er farligere i dag enn da lille gutten Alan Kurdi ble tragiske vasket opp på en strand i Tyrkia for ca. fem år siden. Til tross for at virkeligheten vitner om en ikke-bærekraftig situasjon, der allerede sårbare mennesker blir tvunget til å risikere livet på grunn av manglende lovlige retur til Europa.

Det brøt korona-pandemien ut og i migrasjonspolitikken måtte etterlates for å håndtere pandemiens umiddelbare og langsiktige konsekvenser.

LES OGSÅ: Moria-leiren totalskadd i nye branner

Og plutselig er vi midt i vanskelige forhandlinger i EUs langsiktige budsjetter og igjen måtte migrasjonspolitikk nedprioriteres. Demokratiske beslutningsprosesser og byråkrati tar tid. Og det vil de. Krigene, konfliktene, katastrofen og forfølgelse rundt om i verden ender ikke bare fordi noen av EUs medlemsland, i verdens rikeste område, ikke har klart å vise solidaritet med noen av verdens mest sårbare som flykter i håp om en akseptabel fremtid.

De siste tallene fra FNs flyktningorganisasjon UNHCR viser at rundt 80 millioner mennesker er på flukt, hvorav 30 millioner er barn. Det er flere enn noensinne.

Nå er det opp til Norge å levere. Våre forventninger er høye, og vi håper at regjering snart vil presentere. Og det er ikke bare travelt nå - det brenner.

I likhet med mange andre vil jeg si: 50 ER IKKE NOK.

LES OGSÅ: – Trondheim kan alene ta imot 100 flyktninger

LES OGSÅ: Adresseavisens saker fra Lesvos og Moria

LES OGSÅ: Moria brenner: - Jeg ser redde barneøyne

Følg Adresseavisen Midtnorsk debatt på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter

På forsiden nå