Umistelige Mari

Podcast med journalister i Adresseavisen Lajla Ellingsen og Mari By Rise.  Foto: Kim_Nygaard

Saken oppdateres.

Kreft er en samlebetegnelse på over 200 ulike krefttyper. Hver kreftdiagnose kan oppleves ulikt og behandles ulikt, ut ifra hver enkelt pasient. Årlig får over 34 000 nordmenn beskjeden de frykter mest; «du har fått kreft».

Tankene. Følelsene. Bekymringene. Spørsmålene. De er overraskende like. Like vanskelige å stille. Like vanskelig å føle. Ta inn over seg. Og ikke minst, frykten for svarene. Svarene man vil høre og ikke høre på samme tid.

HØR PODKASTEN: Umidstelige Mari (acast) eller på iTunes eller andre steder du hører podkast fra

Forrige helg åpnet Adresseavisens journalister Mari By Rise og Lajla Ellingsen opp døra til de vanskeligste spørsmålene. Vanskeligste følelsene. Redsel. Frykt. Uvisshet. Urettferdighet.

Adresseavisens lesere har fulgt pennen deres i flere tiår, hvor de har gått makten i sømmene. Avslørt urett, misbruk og maktbruk. I podcasten «Umistelige Mari», får vi ett innblikk i deres private liv, når Mari By Rise får en kreftdiagnose.

I podcasten deler journalistvenninnene sine innerste tanker, bekymringer og følelser. Vi får også møte familien til Mari. Hvordan er det å vite at mamma kanskje skal dø? Hvordan er det å planlegge for et liv i gode og onde dager, når du ikke vet hvor mange dager det er igjen? Hvordan er det å ta en dag av gangen, når du er mest bekymret for hvem som skal bake julekakene til neste jul?

LES MER OM PODKASTEN: I 20 år har Lajla Ellingsen og Mari K. By Rise jaktet på de sterkeste historiene. Nå forteller de sin egen

Mari og Lajla åpner døra på vidt gap til hvordan det er å være pasient og pårørende. Vi vet at det er mange som har de samme tankene, følelsene og bekymringene som deles i podcasten. Vi vet at å lese og høre at det er flere som føler på samme urettferdighet, samme frykt og redsel, kan være en trøst for mange andre i samme situasjon. Vi vet at mange føler det er ensomt å få en kreftdiagnose.

Kreftforeningen ønsker at ingen skal møte kreft alene. Det finnes tilbud til barn og voksne, kreftrammede, pårørende og etterlatte.

Det finnes pakkeforløp for kreft. Men det finnes ingen pakkeforløp for redsel for å miste en mamma, frykt for tilbakefall eller følelsen av maktesløshet av å se en venninne svinne hen.

Vi vet at åpenhet om kreftsykdom, å vite at andre har gått samme vei, kan gi lyspunkt og håp for mange. Tusen takk til Mari og Lajla som går foran og gir kreften et ansikt og setter ord på vanskelige følelser. Og som tør å stille de tøffe spørsmålene. Igjen.

LES HISTORIEN I UKEADRESSA: I 20 år har Lajla Ellingsen og Mari K. By Rise jaktet på de sterkeste historiene. Nå forteller de sin egen

Følg Adresseavisen Midtnorsk debatt på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter

På forsiden nå