Idiotiske fotball-ledere og nyttige «fotball-idioter»!

Ingen med fornuften i behold, inngår slike lønnsavtaler? skriver Erling Næss-   Foto: SHAUN BOTTERILL

Saken oppdateres.

Uttrykket «fotball-idiot» benyttes ofte for å beskrive en person som «lever og ånder» for fotball-kamper generelt og sitt favorittlag spesielt! Utallige supportere vedkjenner seg å være «fotball-idiot», men det spørs om ikke «idiot», i ordets rette forstand (dumrian, tulling), heller bør reserveres lederne i de største klubbene og ligaene. Stadig får vi vite om overgangspriser på stjerne-spillere, til over en milliard kroner! Mer enn tusen millioner kroner altså, for én enkelt spiller!

Men enda verre! Nylig ble det kjent, at ledelsen i Liverpool F.C., betaler den 28 år gamle Egypteren, Mohammed Salah, 333 millioner kroner i års-lønn!

LES OGSÅ: Det er typisk norsk å ha en rik onkel

Salah blir altså tilbudt en årslønn, som omtrent tilsvarer verdien av Lerkendal stadion og hele RBKs spillerstall, damene inklusive! Eller - med andre ord - Salah tjener omlag én million kroner per dag for å spring rundt i kortbrok, å spark te en ball, nån sekund i uka!

Ingen med fornuften i behold, inngår slike lønnsavtaler? Det er idioti - og kan bli fullstendig ødeleggende for fotball-sporten. Det paradoksale er at denne galskapen brer om seg, nettopp fordi det finnes så uendelig mange «fotball-idioter»! Det er dessverre disse «fotball-idiotene», ofte lavt-lønnede, som bruker det meste av sine penger på kamp-billetter og lignende, som til syvende og sist betaler Salah og cos lønninger.

LES OGSÅ: Det er nok av pengesterke folk i Trondheim. Men de vil helst bli sett på Rosenborg-kamp

Er det kanskje den skotske sosialøkonomen Adam Smith (1723–1790) sine markedsteorier som her gjør seg gjeldende? Nemlig at belønningen i et marked, vil stå i forhold til innsats og dyktighet. En slags selvregulerende mekanisme i markedet, som Smith kalte «Den usynlige hånd». Jeg spør således: Viser Salah så mye bedre innsats - og er han så mye dyktigere enn alle (oss) andre - at han fortjener én million om dagen?

En ti-er til den som har forslag til løsning på denne usmakelige lønnsgalskapen, i fotball spesielt, blant «toppene» samfunnet generelt!

Følg Adresseavisen Debatt på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter

På forsiden nå