Fornuft som forklaring på institusjonell forskjellsbehandling?

Også jenter 14 bør få ha linjedommere, skriver innleggsforfatteren. Bildet er fra Skandia Cuo i 2018.  Foto: Christine Schefte

Saken oppdateres.

Jeg har som mamma observert nok en forskjell i ungdomsfotballen mellom jenter og gutter. En skriftlig oversikt på NFF sine sider viser at G14 i førstedivisjonsserien har tre fotballdommere på hver kamp mens J14 kun har én dommer til stede. Dette gir seg utslag i svært ulik kvalitet på dømmingen med tanke på offside-regelen og innkast når/hvis ballen har vært ute. Jeg tok kontakt med NFF Trøndelag og ba om forklaring for denne praksisen. I sitt svar kunne NFF fortelle at det var mer fornuftig at jentene fikk tre fotballdommere når de er et år eldre, altså når de er J15.

LES OGSÅ: Jenter vil bli kvitt hvite short

Når NFF Trøndelag krets bruker ordet «fornuft» som forklaring på institusjonell forskjellsbehandling, ringer det kraftige varselbjeller i hodet mitt. La meg minne om at det på 1950-tallet var fornuftig at kvinner ikke tok høyere utdanning og at arbeidslivet var forbeholdt menn. Jeg tør påstå at ingen ser fornuften i dette i dag. Å bruke fornuft som forklaring, er en retorikk som opprettholder og forsterker gjeldende forskjellsbehandling og fordommer. Å bruke fornuft som forklaring opprettholder historien om at herrefotball er mer verdt enn kvinnefotball.

LES OGSÅ: Astor-jentene ønsker ny farge på shortsen

Så kan du selvfølgelig slutte å lese og tenke at dette er bare en liten filleting i den store fotballsammenhengen. Dessverre er det slik at hver eneste lille filleting i sum skaper den forskjellsbehandlingen vi ser i jente-/guttefotball og kvinne-/herrefotball. For å få likestilling i fotballen, må alle små forskjeller utjevnes slik at historien om fotball ikke handler om kvinnefotball og herrefotball - men fotball under like forutsetninger på samme nivå! Det kaller jeg fornuft i et fotballperspektiv!

Følg Adresseavisen Debatt på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter

Elisabeth Høidal, fotballmamma 

Elisabeth Høidal, fotballmamma 

På forsiden nå